Bosviolen, een zeer rijkbloeiende plant

Bosviolen, een zeer rijkbloeiende plant

Bosviolen zijn vrolijke, kleinbloemige kweekvormen van het hoornviooltje. Ze bloeien van september tot in december zowel binnen als buiten in tal van kleuren. Ze verdragen lichte vorst en vragen alleen wat water en voeding. Ideale, makkelijke planten voor potten, bakken, schalen en volle grond om nu heerlijk de herfst mee op te fleuren! Nu in handige draagtray te koop bij tuincentrum GroenRijk Tilburg.

Bosviolen: De oorsprong van de naam

De bosviool is een zeer rijkbloeiende plant. De violen waar het hier om gaat, die door de kwekers bosviolen worden genoemd, zijn in feite mini-hoornviooltjes. Bosviolen zijn kleine kweekvormen van de bekende planten uit de Viola Cornuta groep. Die hebben zogenaamde hoorntjes: achter uit de bloemen steken uitgroeisels die pieken of horens worden genoemd. Ze worden vanwege hun maat, behalve bosviolen, ook wel mini’s genoemd. Om het nog wat ingewikkelder te maken: kwekers hebben het ook over mini-bosviolen. Dat zijn de zogenaamde micro’s, die nog kleiner zijn dan de mini’s of bosviolen. En nu wordt het helemaal verwarrend: er zijn ook bosviolen die echt in het wild in het bos groeien en als soort daarom ook officieel bosviool heten.

De bosviolen die je hiernaast ziet hadden nooit bosviool genoemd mogen worden, want die naam bestond al voor de echt wilde soort. Het is net zoiets als wanneer je ouders jou en je broer of zus precies dezelfde naam hadden gegeven. In principe kan dat, in het verleden gebeurde dat ook wel, maar het geeft een hoop verwarring. De oude Grieken noemden alle viooltjes ‘ion’ en daar waren sommige Romeinse schrijvers weer van in de war, omdat ze dachten dat het om irissen ging. Rond viooltjes is er kennelijk altijd al verwarring geweest.

Het enige echte bosviooltje

Het echte bosviooltje, de Viola silvestris, komt voor in de loofbossen van Denemarken tot Algerije en tot in het oosten van de wereld, in onder andere gematigd Azië en Japan. De plant bloeit in april roodachtig blauw en heeft langwerpig-hartvormige blaadjes. Vroeger was de wetenschappelijke naam Viola silvatica (ook: V. reichenbachiana). Er hoorde een nu apart benoemde soort bij die wat lichter blauw bloeit en iets bredere, hartvormige blaadjes heeft, maar er verder sprekend op lijkt. Dat is de nu dus apart benoemde soort Viola riviniana (het bleeksporig bosviooltje) die alleen in Europa voorkomt, maar wel van Lapland tot de streken rond Middellandse Zee.

Bosviooltjes planten en verzorgen

Hoe verzorg je bosviolen? Wij hebben een aantal tips voor het verzorgen van bosviolen in je tuin voor je op een rij gezet:

  • Waar bosviolen echt een hekel aan hebben is te lang ‘natte voeten’ hebben. Dus zorg voor goede drainage op de plek waar ze staan of in de bak, pot of schaal waarin je ze hebt geplant;

  • Zet bosviooltjes niet op een plek waar de hele dag de zon fel op kan schijnen. De soort waar ze van afstammen, de Viola cornuta, komt namelijk oorspronkelijk uit de schaduwrijke bossen van de Pyreneeën. Het zijn bosplanten en je kent de wisselende schaduw die in een bos heerst (‘dappled shade’ noemen de Engelsen dat: vlekkerige schaduw). Zo’n situatie hebben ook de bosviolen het liefst;

  • Je kunt ze zelfs binnen zetten, maar ook dan: niet in direct, fel zonlicht;

  • En vergeet niet water te geven. Staan de bosviolen in een bloempot of plantenbak, dan zeker eens per week en geef de bloemen ook wat vloeibare plantenvoeding voor een prachtige bloei;

  • Als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig knipt, bloeien ze extra lang door;

  • Een paar graden vorst kunnen ze wel hebben, maar wordt het kouder dan kun je ze beter tijdelijk even vorstvrij wegzetten. Je kunt ze dan in het voorjaar buiten uitplanten (als er geen kans op nachtvorst meer is). Je zult dan alleen merken dat ze niet meer in de herfst, maar van mei tot september bloeien. De bloeiperiode die ze nu hebben is door de kwekers zo geregeld. Dat is echte kwekers kunst!

Bloeiende planten als vaste tuinplanten

De bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt zijn vrij kort levende, soms als tweejarig beschouwde vaste planten. Ze worden bijna altijd op kleur verkocht. Bij tuincentrum GroenRijk Tilburg vind je ze per zes stuks in een handige draagtray. Dat neemt makkelijk mee. Ze bloeien maandenlang en kunnen best tegen wat slechter weer. Onze bosviolen zijn groenblijvend, ze worden ongeveer 15 cm hoog en hebben hartvormige blaadjes die gekartelde randen vertonen. De kleine, eetbare bloemen (ze smaken fris en zoet) verschijnen daar in een reeks van kleuren boven.

Tip: draag de bosviool als corsage of knoopsgat boeket

Van de kleine viooltjes (zoals de mini’s of bosviolen) worden wel kleine ronde boeketten gemaakt, de zogenaamde posies, die bij speciale gelegenheden als bijzondere corsage of knoopsgat boeketjes worden gedragen. Er zit altijd een kransje groene blaadjes omheen. Alleen al door zo’n boeketje wordt iedere gelegenheid bijzonder.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hangertje hangertje aan de wand...

… wie is je allermooiste plant? Bij GroenRijk zijn deze week weer diverse wandhangers binnengekomen. Ze zijn goed gevuld met divers perkgoed, zoals Vlijtig Liesje, Lobelia en Calibrachoa. Ook zijn er schitterende hangers met een combinatie van verschillende bloeiers. Waar de Bacopa rijkelijk over de rand gutst, zoekt de Verbena juist weer de hoogte op. Dat geeft het speelse effect waar een zomertuin om vraagt!

 

Snel kleur aan de...

Lees meer...
Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet