Kamerplanten

Met een grote kamerplant maak je een statement, grote kamerplanten zijn positief aanwezig. Creeer een urban jungle in je woonkamer met een Monstera deliciosa kamerplant of zet een kentapalm in de hal om meer sfeer te brengen. Mooie lepelplanten en gekleurde orchideeën geven de woonkamer allure. Niet al te groene vingers denk dan aan onze mini ecosystemen.  Kamerplanten brengen niet alleen sfeer in huis, ze verbeteren de luchtkwaliteit en regelen de luchtvochtigheid in huis. Op deze pagina geven je de nodige tips zodat je extra lang van je kamerplanten kunt genieten. 

Zo geniet je extra lang van je kamerplanten

1. Kamerplanten hebben licht nodig, maar voorkom de volle zon

Planten kunnen niet zonder daglicht maar de volle zon moet voorkomen worden. Zet de planten nooit te dicht achter het raam, de bladeren kunnen brandschade oplopen. Cactussen en vetplanten zijn zeer sterk en kunnen vanwege de cultuur achtergrond wel in de volle zon staan. Over het algemeen kun je zeggen dat planten met een gekleurd blad meer licht nodig hebben dan volledig groene kamerplanten.

2. Water, denk aan de dosering

Planten hebben water nodig, hoeveel is voor iedere plant anders. Geef de kamerplant water als de kluit droog is geworden. Eens in de week is in veel gevallen voldoende. Het beste kun je de plant water geven op kamer temperatuur.  Giet het overige water dat na een uur nog in de sierpot of schotel staat weg, zodoende voorkom je dat de plant verdrinkt. Tijdens de groei en de bloei in het voorjaar en de zomer moet je de kamerplanten meer water geven dan tijdens de winter periode.

Kamerplant verzorgen GroenRijk tuincentrum Tilburg

3. Potgrond die past bij uw kamerplant

Er zijn speciale soorten potgrond die passen bij bepaalde plant types, door hierin een goede keuze te maken zorg je ook voor een langere levensduur. Denk hierbij aan speciale potgrond voor orchideeën en cactussen. Wij verkopen potgrond van onder andere ons eigen merk en Pokon.

4. Plantenvoeding

Om goed te kunnen groeien heeft de plant de juiste voeding nodig. Verse potgrond bevat voeding voor de eerste twee maanden, daarna kun je bijmesten met kamerplantenvoeding. In ons tuincentrum vind je Universele voeding en Speciale voeding. Er bestaan ook tabletjes met langzaam werkende meststoffen, deze doe je eens per jaar in de potgrond van je kamerplant. Het beste is dit in het voorjaar te doen want dan heeft de plant de voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en bloeien.

5. Verpotten van kamerplanten

Het voorjaar is de tijd om kamerplanten te verpotten. Het is over het algemeen goed te zien waarneer een plant de pot ontgroeid is en het de plant wat aan vitaliteit ontbreekt. Jonge planten en snelle groeiers moeten zelfs ieder jaar naar een grotere pot verhuizen (minimaal 1 maat groter)! Grote kamerplanten die niet veel meer groeien hebben er genoeg aan eens om de twee à drie jaar verpot te worden. Strooi onderin de pot een laagje met hydrokorrels, zodat de wortels van de plant niet in water of natte aarde blijven staan. Hiermee voorkom je rotting in de pot. Vul de pot verder aan met potgrond en je bent klaar!

6. Extra verzorgingstip voor de bloeiende kamerplant

Haal uitgebloeide bloemen uit de kamerplant. Dat spaart energie en het zet de planten aan tot de ontwikkeling van nieuwe bloemen.

Cactus kamerplant bij GroenRijk Tilburg

Kamerplanten onderzoek NASA

We beweren allemaal dat kamerplanten gezond zijn, omdat ze de lucht schoonhouden. En schone lucht is natuurlijk belangrijk voor de algehele gezondheid! Er zijn echter een aantal planten die met kop en schouders boven de rest uitsteken! Deze top 10 kamerplanten zuiveren zelfs 70% tot 80% van de giftige stoffen uit de lucht!

Luchtzuiverende kamerplanten

1. Graslelie (Chlorophytum comosum)

Makkelijk te onderhouden kamerplant, want je geeft hem pas water als de grond droog is. Hij kan in de zon en in de schaduw vertoeven. Het is een sterke plant en het is geen probleem als je huisdier aan de plant wenst te knagen.

2. Scindapsus Auros/Epipremnum

Deze plant met hartvormige bladeren heeft graag een lichte plek, maar wel uit de zon. Ook deze geef je pas water als de grond droog wordt. In het geval er huisdieren zijn is deze plant niet geschikt, want deze sierplant is giftig.

3. Gerbera kamerplant

De Gerbera is makkelijk hij heeft het overal naar zijn zin. Deze vrolijke plant of bloem heeft regelmatig water nodig. Licht is fijn maar zet hem alleen niet in het directe zonlicht. 

Gerbera kamerplant GroenRijk Tilburg

4. Aloe Vera

Aloë is een goede luchtzuiveraar, volgens het onderzoek van NASA. De plant haalt schadelijke stoffen zoals benzeen en formaldehyde uit de lucht, die vaak worden veroorzaakt door verf en chemische schoonmaakmiddelen. Deze vetplant heeft zo nu en dan een scheutje water nodig, that's it!

5. Chrysant

De Chrysant filtert benzeen, formaldehyde en alle andere onderzochte giftige stofjes uit de lucht. Zet de plant op een lichte plek, maar niet in de volle zon en geef ze dagelijks water. Let op: deze mooie plant is wel giftig voor huisdieren. 

6. Ficus

Groot, groen en effen met Ficus haal je een fantastische binnenboom in huis om je door de winter te helpen. De ficus heeft wat extra aandacht nodig en is niet de meest makkelijke plant in de verzorging. Hij wil een plekje in het licht en de grond in de pot moet vochtig blijven.

7. Azalea

De Azalea heeft wel wat aandacht nodig, het liefst voorzien van een vochtige grond en staat graag op een licht plek. 

Kamerplanten kopen tuincentrum Tilburg

8. Lepelplant/Spathifyllum

De lepelplant heeft weinig verzorging nodig, en is de topper onder de luchtzuiverende kamerplanten. Deze krachtpatser geeft zelf aan wanneer hij water nodig heeft, want dan gaan de bladeren hangen. Na een scheutje water is de lepelplant weer helemaal in haar nopjes. pas op dat de hond of kat niet aan deze plant kan knagen want de plant is giftig voor ze.

9. Drakenbloedboom/Dracaena

Deze plant is niet veeleisend en doet het ook goed als er weinig licht is. Geef hem wel regelmatig water! Het nadeel is dat deze plant ook giftig is voor huisdieren.

10. Aglaonema

De Aglaonema doet het ook goed op minder lichte plaatsen en heeft weinig water nodig. 

Potgrond voor kamerplanten

Naast het grote assortiment kamerplanten van Tuincentrum GroenRijk te Tilburg, hebben wij natuurlijk ook diverse soorten potgrond. Zo kunt u kiezen uit grond voor orchideeën, cactussen en varens. In deze speciale potgrond zitten extra voedingsstoffen die er voor zorgen dat de planten een extra impuls krijgen. Ook voor het bestrijden van ongedierte op planten hebben wij zowel biologische als traditionele bestrijdingsmiddelen.

Kom langs op onze afdeling kamerplanten 

Een ruime sortering aan kamerplanten maakt het zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen aan GroenRijk.

Onze groenspecialisten staan graag voor u klaar!  

 

                    Plan uw route naar GroenRijk

            Sandra                       Annabel

Webshops
Onze webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg