Perkplanten in terraspot

Perkplanten in terraspot

Geef zomerbloeiers in een terraspot regelmatig vloeibare planten-voeding, dan bloeien de planten tot ver in de herfst. Een prachtig cadeau voor Moederdag (14 mei)!

Welke moeder houdt er nu niet van zo’n kleurrijke, rijk bloeiende, gevarieerde mix van fleurige zomerbloeiers? Maar je hoeft geen moeder te zijn om zo’n rijk en lang bloeiende pot te willen hebben of krijgen. Hij is kant en klaar beplant. Je kunt hem zo op het balkon of terras zetten. Wel graag op een zonnige plek. Kies de pot met de mix die je het leukst vindt (om te hebben of te geven). Er groeien allerlei planten in. Onder andere Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s of Calibrachoa’s, maar een mooie zachtgrijze toets geeft de verfijning. Daardoor passen de rijkbloeiende potten in iedere tuinsfeer. De planten bloeien de hele zomer door tot zelfs ver  in de herfst – in  feite tot de vorst er een eind aan maakt. Er is gekozen voor verschillende mixen in vrolijke, harmoniërende bloemkleuren. Die vervelen nooit. Het gaat in alle gevallen om een mix waarin sommige planten iets omhoog groeien (of hun bloemen omhoog sturen), en andere die daarna sierlijk overbuigen en gaan hangen. Als je de pot op de grond of op een buitentafel zet, zullen de bloeiende ranken zelfs over de grond of tafel uitgroeien en ontstaat vanuit de pot een heel bloementapijt of -kleed. Zet je hem hoog, dan wordt het een bloemenwaterval. Door de verschillende maten van de bloemen ontstaat een prachtig variërend kleurenbeeld dat als een geweldige blikvanger werkt. Maar zet de pot niet te hoog. Het mooiste is als je erop en niet er van onderaf tegenaan kunt kijken. De mixen zijn trouwens met potten in verschillende bijpassende tinten samengesteld.

Iedere pot is eigenlijk een klein, rijkbloeiend tuintje

Hierboven noemden we al enkele soorten die je erin kunt ontdekken, maar de mix is ruimer met grijsbladige soorten, zachtblauwe margrietachtige Felicia enz. Prachtige combinaties qua blad- en bloemvormen en kleuren. We noemen nog een paar soorten:

Verbena’s zijn er sinds 1995 in ca. 120 soorten. Verbena’s zijn (de naam betekent: ‘heilig kruid’) eenjarige, meerjarige en zelfs verhoutende soorten. De Verbena’s in de terraspotten zijn eenjarig gekweekt. Je kunt ze dus wegdoen als ze eind van de herfst zijn uitgebloeid. Het grote voordeel van eenjarige planten is dat ze enorm rijk bloeien omdat ze in één groeiseizoen voor nageslacht moeten zorgen. Dan wil je wel bloeien! In Nederland komt één echte Verbena-soort van nature in het wild voor: ijzerhard (Verbena officinalis). Voor potcultuur zijn vooral kweekvormen van (vroeger Verbena) nu Glandularia peruviana en Verbena speciosa in zwang. Het zijn bijna allemaal planten van Amerikaanse herkomst. Sommige groeien stijf omhoog, andere hangen sierlijk over, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: de schermvormige trossen kleine bloemen die maar blijven komen en je terraspot met kleur blijven vullen. Dit zijn echt planten die iedereen mooi vindt. Dus ook fantastisch als cadeau!

Over Petunia’s valt bijna net zo’n verhaal te vertellen. Ook daarbij is de naamsverwarring groot. De echte Petunia’s groeien in het wild in Argentinië en Brazilië. Met de soorten die daar vandaan komen is enorm veel gekruist. Ze bloeien overdadig met de bekende kelkvormige, grote of kleinere bloemen (dat hangt van het ras af) aan lange, rankende, afhangende of kruipende stengels. Een nadeel van de oude rassen was dat de bloemen slecht tegen somber en regenachtig weer konden. Na een flinke regenbui konden de bloemen al verbruinen. De kwekers zijn op zoek gegaan naar sterkere vormen en die zijn gevonden. Een grote kweekgroep daarvan zijn de Surfinia’s. Dat is dus geen aparte plantensoort die op petunia’s lijkt. Het zijn echte petunia’s met veel betere eigenschappen. Daarom hebben ze een eigen groepsnaam gekregen. Ze bloeien nog rijker, zijn minder weergevoelig en daardoor veel sterker. Daarom kunnen er ook Surfinia’s in de terraspot van jouw keuze staan. Het zijn ook hangende, rankende planten. Net zoals alle andere petunia’s zijn het directe familieleden van de tabaksplanten (het Braziliaanse woord ‘Petum’ betekent ‘tabak’). Maar het wordt nog ingewikkelder. Want wat we Mini-Petunia’s noemen zijn wel verre familieleden van de echte petunia’s, maar ze behoren tot het geslacht Calibrachoa. De planten in dat geslacht zien eruit als kleinbloemige petunia’s en ze groeien op dezelfde manier, maar ze zitten genetisch totaal anders in elkaar. Ze zijn ook minder dorstig dan de echte petunia’s en je hoeft de uitgebloeide bloempjes er niet uit te halen. Dat doen ze zelf: ze laten ze verschrompelen en stoten ze dan af. De kwekers noemen dat ‘zelfschonend’. Ook zijn ze nauwelijks weergevoelig. Allemaal grote voordelen van deze rijke bloeiers. Om helemaal volledig te zijn: de Mini-Petunia’s, die dus eigenlijk Calibrachoa heten, worden ook wel ‘Million Bells’ genoemd.

Makkelijke verzorging

De kweker heeft de planten in de terraspotten in normale, bemeste potgrond geplant. Na een week of zes is de voeding uit die grond verbruikt en moet je eens per week wat plantenvoeding in het gietwater doen. Niet te veel, omdat anders met name de petunia-achtige planten te veel blad gaan ontwikkelen. Je wilt tenslotte vooral bloemen zien. Geef bij normaal (niet te heet of heel zonnig) weer om de paar dagen water op de potgrond (niet op de planten). Bij warm weer moet je vaker gieten. Laat de potgrond in ieder geval niet helemaal uitdrogen.

TIP

Haal regelmatig uitgebloeide bloemen die aan de planten blijven zitten, weg. Dan bloeien ze beter en langer door.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: kant-en-klaar beplante terraspotten – tuintjes op zich! – met prachtig gecombineerde, rijkbloeiende perkplanten, o.a. Verbena’s, Surfinia’s en Mini-Petunia’s, in diverse samenstellingen. Tot ver in de herfst een kleurrijk bloemenfeest op je terras, balkon of in je tuin. Een rijk bezit en een welkom cadeau! Zeker ook voor Moederdag (14 mei)! Heel makkelijk te verzorgen. Schitterende combinaties in bijpassende potten. Om zo neer te zetten!      

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Bloemen op jullie bruiloft

Het plannen van je bruiloft is een avontuur vol keuzes, van locatie en catering tot muziek en decoraties. Een van de meest persoonlijke en visueel indrukwekkende elementen zijn de bloemen. Zowel het bruidsboeket als de corsages spelen een cruciale rol in het creëren van de sfeer en uitstraling van je grote dag. Maar hoe maak je de juiste keuzes bij het selecteren van deze bloemen? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de perfecte keuze.

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet