Kamerhortensia kopen

Kamerhortensia kopen

De kamerhortensia staat graag op een lichte plaats

Grote tuinhortensia’s zijn heel bekend. Dat zijn die struiken met hun opvallende, vaak roze, blauwe of witte, bolle bloeiwijzen. Maar er zijn er ook met platte bloemschermen. Allemaal heel mooi en de planten bloeien heel lang. Het zijn allemaal vormen van de soort Hydrangea macrophylla (want hortensia’s heten wetenschappelijk officieel allemaal Hydrangea). Van die soort worden ook speciale rassen (cultivars) voor gebruik als kamerplant gekweekt. Die kunnen ook bolle of platte bloeiwijzen hebben en ze zijn er in verschillende maten. Het zijn midi- en mini-uitvoeringen van de tuinsoort. Op pot gekweekt worden de mini-kamerhortensia’s die GroenRijk nu aanbiedt, niet hoger en breder dan ca. 30 cm. De meeste kunnen naderhand (na de bloei) ook in de tuin worden uitgeplant. Dat kamerhortensia’s nu (in de winter) bloeien is te danken aan de kunde van de kwekers. Als je ze later in de tuin plant, worden ze op den duur vaak wel weer wat groter en ze zullen dan ook weer in de normale periode (juli) bloeien. Je  kunt er vele jaren plezier van hebben. Ook aan de mini-hortensia’s verschijnen de bekende grote ronde of platte bloemtuilen met soms een doorsnee van wel 15-20 cm. Een prachtig gezicht! Die tuilen bestaan uit een fors aantal aparte, viertallige bloempjes die elk ca. 2-3 cm groot zijn. GroenRijk biedt ze nu in diverse bloeivormen en kleuren aan. Bij hortensia’s is roze de van nature meest voorkomende bloemkleur.

 

De naam hortensia

De eerste die deze naam gebruikte was de Franse arts en botanicus Philibert Commerçon. Er wordt terecht verondersteld dat deze naam afkomstig is van en eerbetoon is aan een zekere Hortense. Daarvoor wordt bijna altijd de lieftallige Hortense, dochter van de Franse keizerin Josephine de Beauharnais aangewezen, maar dit is niet zeker. De naam kan evengoed verwijzen naar de toen bekende astronome Hortense Lepaute, maar nog waarschijnlijker naar de maîtresse van de bekende botanicus Bougainville. Philibert Commerçon kende ze allebei.

 

Verschillende bloemvormen

De planten met bolle bloemvormen die GroenRijk nu aanbiedt, komen bij kamerhortensia’s het meeste voor, maar er zijn dus ook prachtige cultivars met platte bloemschermen en zelfs seringbloemige rassen. De bolle bloemtuilen bestaan uit kleurrijke, steriele (onvruchtbare) bloemen die in de knop groen zijn, maar daarna hun kleur krijgen. De cultivars met platte bloemschermen worden ook wel ‘Teller’-hortensia’s, randbloeiers of (in Engelstalige gebieden) ‘Lace Caps’ (kanten mutsjes) genoemd (het Duitse ‘Teller’ betekent ‘bord’, dus: bordvormige bloemtuilen). Daarbij bestaan de bloemschermen of -tuilen uit een krans van opvallend gekleurde, steriele (onvruchtbare) randbloemen rond een hart met kleine fertiele (wel vruchtbare) bloempjes. Dit is de meest natuurlijke bloemvorm die ook veel bij andere Hydrangea-soorten voorkomt. Er is ook een serie dubbelbloemige ‘Teller’-(kamer)hortensia’s (o.a. ‘Vuurwerk’) met stervormige, gevulde randbloemen. Sinds 1992 bestaat er ook een derde bloemvorm, de ‘Seringbloemige hortensia’ of ‘Seringhortensia met geschulpte, steriele bloempjes in een bolle schijf, die inmiddels ook in diverse bloemkleuren wordt gekweekt. De bloemen met hun dikke, wasachtige bloemblaadjes geuren heerlijk zoet. Veel mini-kamerhortensia’s behoren tot de ondersoort Hydrangea macrophylla forma otaksa.

 

Een rijke bloeier bij uitstek

Mini-kamerhortensia’s zijn er in allerlei tinten (soms ook dubbelkleuren) wit, roze, rood, paars en blauw. De kleur van de bloemen wordt voor een deel beïnvloed door de zuurgraad (pH) van de (pot)grond waar ze in groeien. Bij sommige (niet alle!) cultivars die van nature roze of rood bloeien, kan de kleur blauw of paars worden als de grond erg zuur is. Dat is dan dus te beïnvloeden. Blauw bloeiende planten kunnen op dezelfde manier rode of roze bloemen krijgen als de (pot)grond neutraal (pH7) of kalkrijk (pH8 en meer) is (of wordt gemaakt).

 

Verzorging

Zet je mini-kamerhortensia in huis licht, maar niet in de felle zon. Geef twee keer per week water. Zorg dat de potgrond vochtig blijft. Gebruik liefst regenwater of onthard water (GroenRijk heeft alles wat je nodig hebt om water te ontharden). Giet overtollig uitlekkend water weg. Het is om die reden handig om je mini-kamerhortensia in een sierpot met losse onderschotel te zetten. Geef tweemaal per maand plantenvoeding (voor bloeiende planten) in het gietwater. Besproei het blad zo nu en dan met de nevelspuit. De beste temperaturen liggen tussen 12 en 22 °C, zeker niet warmer. De bloemschermen van de mini-kamerhortensia kunnen ook worden gedroogd. Je kunt dus driedubbel plezier van je mini-kamerhortensia hebben (eerst laten bloeien, daarna de bloemen afknippen en drogen en dan kun je je hortensia ook nog in de tuin planten).

 

TIP

Mini-kamerhortensia’s kunnen (we zeiden het al) als ze zijn uitgebloeid, heel goed in de tuin worden geplant (als het niet vriest en ook de grond niet bevroren is). Ze moeten soms even wennen, maar het lukt prima. De cultivars die voor de teelt van mini-kamerhortensia’s worden gebruikt zijn over het algemeen iets vorstgevoeliger dan de echte tuinrassen. Plant je mini-kamerhortensia daarom in de tuin niet op het oosten, waar de ochtendzon in het vroege voorjaar na nachtvorst de knoppen kan beschadigen. Een beschutte, niet te zonnige plek is het beste.

 

In kort bestek

Mini-kamerhortensia’s met de bekende bolle bloemschermen (Hortensia macrophylla) zijn er in diverse tinten roze, blauw en wit. Het is prachtig om de planten in deze tijd van het jaar bloeiend in huis te hebben. Bij GroenRijk staan ze voor je klaar. De verzorging is makkelijk: licht zetten (maar niet in de volle zon), niet laten verdrogen, vrij koel houden. Na uitbloei kunnen mini-kamerhortensia’s heel goed in de tuin worden geplant.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet