Winterheide in pot

Winterheide in pot

Deze winterheide bloeit maandenlang en nu met twee prachtige kleuren in iedere pot

De winterheide waar het hier om gaat, heet Erica darleyensis (eigenlijk Erica × darleyensis). Er zijn namelijk meer heidesoorten die winterheide worden genoemd. Erica × darleyensis is een kruisingsproduct van twee soorten. Dat kun je zien aan die ‘×’ in de naam. De plant werd al meer dan 120 jaar geleden op de kwekerij van James Smith & Sons in Darley Dale, Derbyshire in Engeland tussen andere planten aangetroffen. Hij wordt sindsdien doorgekweekt. Deze kruisingssoort kreeg zijn naam pas in 1914 van de Engelse botanicus William Jackson Bean. De soort bestaat dus officieel meer dan 100 jaar. Dat ‘darleyensis’ stamt dus van de plaatsnaam Darley Dale. De ouders zijn Erica carnea en Erica erigena. De ouderplanten vormen een heel verrassende combinatie omdat E. carnea uiterst winterhard is en E. erigena juist niet. Maar de laatste is veel sierlijker. Erica × darleyensis heeft de gunstigste eigenschappen van beide ouders meegekregen. Dus heel winterhard en heel mooi. Uit dat eerste kruisingskind zijn weer diverse andere cultivars gekweekt. Die cultivars worden ook wel bij de grote algemene groep Erica-hybriden ingedeeld. Daarbij ontbreekt dan het woord ‘darleyensis’ in de naam.

 

Twee bloemkleuren bij elkaar

Het is niet zo dat bij de uitvoering van Erica × darleyensis die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, de helft van de plant in de ene kleur en de andere helft in de andere kleur bloeit. Als je goed kijkt, zul je zien dat de kweker twee verschillende planten bij elkaar in één pot heeft gezet. Het gaat om hybriden, maar die zijn zo gekozen dat hun groei- en bloeieigenschappen (behalve qua kleur) perfect overeen komen. Ze bloeien dus even lang en even rijk en in dezelfde periode, alsof het om één plant gaat.

 

Nog meer ‘Darley Dale’
Die naam zit dus al verstopt in dat ‘darleyensis’, maar er bestaat zelfs een aparte Erica ‘Darley Dale’ binnen de grote groep Erica-hybriden. Die cultivar lijkt heel sterk op de oorspronkelijke kruisingssoort. Ze worden allebei ongeveer 40 cm hoog en breed, met heel fijn grijzig-groen blad en ze bloeien met massa’s paarsroze (heel licht), hangende bloempjes. Ze lijken zelfs zo sterk op elkaar dat wel wordt verondersteld dat het eigenlijk om dezelfde plant gaat.

 

Meer over de ouderplanten

Zoals genoemd zijn die ouders Erica carnea en Erica erigena. Het zijn allebei dopheidesoorten. Erica carnea wordt van oorsprong (de echte) winterheide, sneeuwheide, voorjaarsheide of ook wel vleeskleurige dopheide genoemd. In het wild komt deze soort voor in Midden- en Zuidoost-Europa, o.a. in de Alpen, Noord-Italië en de Balkan. Erica erigena wordt  reuzen-voorjaarsheide genoemd. Deze soort komt uit West-Ierland, Noordwest-Frankrijk, Noord-Spanje en Portugal. In de natuur hebben deze planten dus nooit kunnen kruisen. Daarvoor liggen de groeigebieden te ver uit elkaar. Ze verschillen ook qua uiterlijk heel sterk.

Erica erigena kan wel 125 cm hoog worden (die soort vormt open struiken). Erica carnea wordt niet veel hoger dan 25 cm. De tientallen cultivars van Erica × darleyensis worden gemiddeld 40 cm hoog. Ook qua winterhardheid houdt Erica × darleyensis het midden tussen beide soorten. Voor Nederland is de plant winterhard genoeg dankzij de inbreng van ‘papa’ E. carnea die makkelijk 20 graden vorst kan hebben. Erica × darleyensis en cultivars danken hun uitzonderlijke schoonheid en rijke bloei vooral aan hun gracieuze ‘moeder’ E. erigena. De officiële bloeitijd van de soort is december tot mei, maar de kwekers zien kans om de hybriden (zoals nu aangeboden) al in oktober in bloei te krijgen.

 

Andere bekende cultivars

Heel bekend en geliefd is ook ‘Silberschmelze’ die ook wel ‘Molten Silver’ wordt genoemd. Deze cultivar bestaat al sinds 1937. Hij bloeit met zilverachtig roomwitte bloemen. Het loof is ’s zomers grijsachtig groen, in de winter verkleurt het naar prachtig bronsgroen. Deze plant is even winterhard als ‘Darley Dale’, wordt ook 40 cm hoog en bloeit officieel (buiten) in de periode november-mei. ‘White Glow’ ziet er uit als een iets kleiner zusje van ‘Silberschmelze’. Ze heeft de zelfde bloeikleur. ‘Ghost Hills’ is ook een heel mooi. Dat wordt een breed opgaande struik met als officiële bloeitijd januari-april. Iets later in de tijd dus. De bloei begint paarsroze, maar de bloemen verkleuren naar warm paarsrood. Het struikje vertoont daardoor vaak tegelijkertijd bloemen in verschillende tinten. Bekende paarsrode bloeiers zijn ‘Kramer’s Rote’ (met bronsgroen loof) en ‘Phoebe’ (ook Winterbelles genoemd). ‘Furzey’ bloeit lila roze, maar de bloemen worden donkerder paars tijdens de bloei. ‘Eva Gold’PBR bloeit lichtroze, maar heeft goudgeel blad. 

 

Verzorging

GroenRijk verkoopt de Erica × darleyensis ‘met twee kleuren per pot’ gekweekt in grote, 15-cm potten.  Je kunt deze planten zowel binnen als buiten (op het terras of balkon) toepassen. Ze zijn in speciale heideplantengrond gekweekt. Laat ze daar lekker in staan. Zet de kweekpot (binnen of buiten) in een mooie, bijpassende sierpot. Heb je die niet, dan heeft GroenRijk daarin meer dan keuze genoeg. Giet met onthard of regenwater. Voorlopig hoef je de planten in de pot geen voeding in het gietwater te geven. Geef dat wel na de bloei – in de periode mei-juni – als je de planten buiten overhoudt. Na de bloei kun je de planten ook wat terugsnoeien. Zet de planten (binnen en buiten) op een lichte plek.

 

TIP

Alle heidesoorten houden van zure heideplantengrond, maar Erica × darleyensis is de enige die wel een klein beetje kalk in de grond verdraagt. Dat geldt ook voor de cultivars.

 

In kort bestek

Erica × darleyensis is een prachtige, rijkbloeiende winterheide die van late herfst tot voorjaar voor kleur zorgt. Bij GroenRijk koop je ze nu volop bloeiend met twee prachtige kleuren bij elkaar in iedere pot. De verzorging is heel eenvoudig. De plant staat graag (binnen of buiten) op een lichte plek. Giet liefst met onthard water of regenwater. In het voorjaar (na de bloei) even in vorm snoeien.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet