Struikheide

Struikheide

Struikheide is er in verschillende, prachtige kleuren en bloeit tot in november. De struikheides die naar de naam Beauty Ladies luisteren, zijn zogenaamde knopbloeiers. De wilde struikheide (Calluna vulgaris) die einde zomer/begin herfst de heidevelden paars kleurt, vertoont – als je goed kijkt – van plant tot plant allerlei verschillende tinten en kleurnuances. Die worden al eeuwenlang door de sierplantenkwekers geselecteerd en als aparte rassen op kleur doorgekweekt. Sinds het eind van de vorige eeuw is daar een heel nieuwe groep struikheiderassen bijgekomen: de knopbloeiers. Dat zijn heideplanten die een heel apart verschijnsel vertonen dat ook in de natuur voorkomt: het zijn struikheideplanten waarbij de bloemknoppen niet helemaal opengaan. De bloemen blijven als het ware in de knop steken. Die bloemknoppen zijn net zo mooi gekleurd als de open, urnvormige bloempjes bij andere struikheideplanten. Qua kleur maakt het dus niets uit of een heideplant een knopbloeier is of niet. Wel voor de bloeiperiode. Die is namelijk veel langer doordat insecten de bloemknoppen niet kunnen bestuiven. Daardoor verwelken de kleurrijke bloemknoppen veel later dan gewone struikheidebloemen. Dat ontdekten de kwekers op een gegeven moment ook en daar maken ze nu met groot succes dankbaar gebruik van. Knopbloeiers bloeien nog als de andere struikheideplanten allang zijn uitgebloeid!

 

Prachtig en bijzonder: Calluna Beauty Ladies

Uit de knopbloeiers hebben de kwekers nieuwe series planten met uitzonderlijke eigenschappen ontwikkeld. Een van de beste is de Beauty Ladies-serie. In die serie hebben de planten allemaal ook eigen namen per tint, zoals ‘Miranda’ en ‘Anouk’, ‘Merlyn’ en ‘Venetia’, maar in feite worden ze op kleur aangeboden. Ze zijn er met roze, paarse, roodachtige en zilverwit getinte bloemen. Er zitten zelfs tinten bij die in andere struikheideseries nog nooit zijn vertoond. Heel donker paars bijvoorbeeld. Sommige kwekers maken ook kleurcombinaties, bijv. drie planten met drie verschillende bloeitinten samen in één pot. Maar dat kun je zelf ook als je exemplaren met verschillende knopbloemkleuren koopt. De planten hebben allemaal mooie, heel fijne blaadjes. Die zijn meestal volgroen, maar je ziet de blaadjes bijna niet als de planten bloeien, zoveel knopbloemen staan er dan aan de einden van de takjes. Acht weken lang bloei is heel gewoon en dat betekent: kleur tot in november! Knopbloeiers van de Beauty Ladies-serie groeien mooi rechtop en de bloemkleuren zijn helder en vol. De groei-eigenschappen zijn erg goed. Het zijn zeer sterke planten. Als de zon er lekker op schijnt, kun je bovendien die heerlijke, zomerse heidegeur opsnuiven!

 

De verzorging is heel eenvoudig

Je zet je ‘Beauty Ladies’ zeer waarschijnlijk op een leuke plek buiten. Dat kan in de potjes waar ze in staan, maar je kunt ze ook in bakken planten. Zet ze dan wel in heidegrond, niet in gewone potgrond.  Lekker in de zon en goed in het zicht! Dan geniet je er optimaal van! Als je zo’n pot met heide in een passend gevlochten mandje zet, is het rustieke sfeertje helemaal compleet! Dat wordt veel gedaan. Maar je moet wel weten dat het planten zijn die je niet hoeft weg te doen als ze zijn uitgebloeid. Het zijn in feite heestertjes die in ons klimaat thuishoren en het dus ook buiten in de volle grond van je tuin goed kunnen doen. Met één voorwaarde: die grond moet wel een beetje zuur zijn. Kalk verdragen ze niet. Vandaar dat we voor heidesoorten die in potten groeien, speciale, goed doorlatende heideplantengrond aanraden (die hebben we volop voor je in voorraad). Meng flink wat tuinturf door de grond in de plantgaten als je je Beauty Ladies in de volle grond plant. Dat maakt de grond ook zuurder. Als de grond te kalkrijk is, kan het blad van planten met groen loof geel verkleuren (chlorose). Dan hebben die planten het moeilijk. Dat moet natuurlijk niet. Heideplanten die je met geel blad koopt – die zijn er ook – hebben van nature geel blad. Ook heide met bronskleurig blad komt voor.

 

Je Beauty Ladies kunnen volgend jaar opnieuw uitbundig bloeien

Dan moet je ze wel in maart even snoeien. Snoei eraf wat er in het jaar daarvoor is bijgegroeid (de bloeitopjes van de takjes). Dan gaat het goed. En geef na de snoei een lekkere organische bemesting, bijvoorbeeld compost of gedroogde koemestkorrels. Niet met beendermeel mesten, want daar zit vrij veel kalk in. Je koopt je ‘Beauty Ladies’ bij GroenRijk nu in potten van 11 cm doorsnee. Een flinke maat die toont! Als je er naderhand (als ze zijn uitgebloeid) voor kiest om ze in een andere pot of bak over te planten, moet je wel zorgen dat er in die nieuwe pot een drainagegat zit (en denk dan dus ook aan die heideplantenpotgrond).

 

 

Inheems in heel West- en Zuid-Europa

Struikheide komt in het wild voor van Noorwegen tot Portugal en van Portugal tot West-Turkije. Natuurlijk verschilt de winterhardheid van de planten met hun plek van herkomst. De knopbloeiers uit de Beauty Ladies-serie zijn oorspronkelijk in Noord-Duitsland ontwikkeld en daardoor volkomen winterhard.

 

TIP

Beauty Ladies combineren in de volle tuingrond ook perfect met allerlei andere planten die van zure grond houden, zoals Rhododendron, Pieris, azalea’s, Erica, Sarcococca en Skimmia.

 

In kort bestek

Struikheideplanten (Calluna vulgaris) uit de Beauty Ladies-serie zijn knopbloeiers: speciale struikheiderassen die in knopstadium bloeien. Zulke planten bloeien veel langer door: tot in november! GroenRijk biedt ze nu in diverse bloemtinten aan: o.a. prachtig roze, paars en zilverwit. Het zijn winterharde, meerjarige heestertjes. Plant je ze naderhand in je tuin, dan bloeien ze volgend jaar weer. Zorg dan wel voor zure grond. Kalk verdragen ze niet. Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet