New Guinea-Vlijtig Liesjes

New Guinea-Vlijtig Liesjes

Ja, Vlijtig Liesjes willen regelmatig water en staan graag in volle zon of lichte schaduw.

De New Guinea-Vlijtig Liesjes  (New Guinea-Impatiens  of  Impatiens hawkeri) zijn inheems is op Nieuw-Guinea (het grote eiland ten noorden van Australië dat voor de helft deel van Indonesië uitmaakt en tot 2000 Irian Jaya heette (nu provincie Papoea). Het oostelijke deel van het eiland heet Papua New Guinea en is een zelfstandige staat. Deze nieuwe soort Vlijtig Liesjes komt op het hele eiland voor. Hij werd halverwege de vorige eeuw met groot succes als zomerbloem geïntroduceerd. Er werden al snel hele series nieuwe cultivars met geweldige nieuwe eigenschappen uit ontwikkeld, die stormenderhand de markt veroverden. De ontwikkeling ging het snelst in de USA, waar de plant bijna opnieuw werd ‘uitgevonden’, zo groot waren de vorm- en kleurverschillen.

Een nieuwe soort
Het oorspronkelijke Vlijtig Liesje (Impatiens walleriana) is een heel andere soort uit dezelfde familie. Die komt uit tropisch Oost-Afrika. Die planten werden  al eeuwenlang door kwekers in Europa als schaduw- en vochtminnende perkplant gekweekt, maar het aantal kweekvormen van deze rijkbloeiende planten bleef klein, er werd weinig mee geëxperimenteerd. Dat kwam vooral doordat de bloemkleuren nogal ‘soft’ bleven. Dat veranderde totaal met de introductie van de New Guinea-Vlijtig Liesjes die wel felle, sterke kleuren kennen.

Geweldige eigenschappen
New Guinea-Vlijtig Liesjes groeien vooral goed in de zon, maar ook in lichte schaduw, dus ook op plekken waar andere zomerbloeiers het minder naar hun zin hebben. In iedere tuin komen zulke plekken voor. Bovendien bloeien deze planten ongelooflijk lang en rijk. Zolang ze maar genoeg water krijgen, verschijnen de bloemen van half mei tot de nachtvorsten daar in het najaar een eind aan maken. Er zijn weinig planten die dat ook zo lang volhouden! Nog een groot voordeel: een regenachtige zomer of langdurig regenweer doet ze niks! Ook groeien ze goed in iedere soort (pot)grond. Eigenlijk is het enige waar je op moet letten dat de wortels nooit uitdrogen. New Guinea-Vlijtig Liesjes zijn er met witte, roze, rode, violette, oranje en zelfs tweekleurige en gevulde bloemen. Sommige hebben bont blad.

Overal toepasbaar
Je kunt deze Vlijtig Liesjes in de border planten (ook heel mooi tussen vaste planten), in perken, in potten en in bloem- en plantenbakken. Ze doen het ook heel goed in een hanging basket. Je kunt ze zelfs als kamerplant gebruiken. Zo kun je de bloeiperiode zelfs nog verlengen, want als je de vorst weet te vermijden (door ze binnen te zetten) bloeien ze vrolijk door. Tegen lage temperaturen kunnen ze niet. Een beetje vorst en de met water gevulde stengels, bladeren en bloemen bevriezen onmiddellijk. Vlijtig Liesjes zijn overigens directe familie van de balsemienen en reuzenbalsemienen die hier wel kunnen overleven. Maar die doen dat via hun wel winterharde zaden die ze rijkelijk uitstrooien).

Ze zijn er in tientallen verschillende series
Er is inmiddels zo veel met New Guinea-Vlijtig Liesjes geëxperimenteerd dat er tientallen series met heel speciale plant- en bloemvormen van bestaan. Ieder jaar komen er nieuwe bij. GroenRijk  biedt nu een uitgelezen assortiment uit dit grote internationale aanbod. Met sterk verschillende bloemkleuren. Het gaat om planten die compact groeien (20-60 cm). De oude rassen hadden de neiging om nogal slierterig te worden, maar dat is verleden tijd. Ze bloeien enorm rijk en lang. We zullen je niet vervelen met al hun verschillende namen, ook New Guinea-Vlijtig Liesjes kies je vooral op kleur en uiterlijk. Bedenk hoe je met een paar fleurige New Guinea-Vlijtig Liesjes in een aardige kleur elk hoekje in je tuin, op je terras of op je balkon heel vrolijk kunt ‘aankleden’.

Verzorging
Die is kinderlijk eenvoudig. Een beetje schaduw is prima. Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Geef bij planten in potten en bakken eens per veertien dagen wat plantenvoeding in het gietwater.

TIP: Haal uitgebloeide bloemen en lelijk geworden blad regelmatig weg. Dat houdt een New Guinea-Vlijtig Liesje jong en uiterst bloeiwillig.

In kort bestek
New Guinea-Vlijtig Liesjes (Impatiens hawkeri) zijn van oorsprong tropische planten die van mei tot de vorst invalt, je tuin, balkon of terras opfleuren met een eindeloos lijkende stroom bloemen. Het enige dat ze absoluut nodig hebben is voldoende water. Volle grond of potgrond in pot of bak maakt ze niets uit. Van regenachtig weer trekken ze zich niets aan. Het aantal verschillende bloemkleuren is groot. Zelfs als kamerplant doen ze het fantastisch.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet