Tuinvogels

Tuinvogels zijn dankbare gasten. Ze vrolijken je tuin op, zeker als ze daar iets eetbaars kunnen vinden want in een ideale vogeltuin is alles aanwezig wat vogels nodig hebben. Wil jij ook weten wat je in een vogelvriendelijke tuin kunt vinden? In een gevarieerde tuin voelen niet alleen vogelsoorten als roodborsten, huismussen, mezen en merels zich thuis, maar ook vinken, heggenmussen en winterkoninkjes. We vertellen je graag meer over de gevarieerde tuin!

Met deze 5 tips voor tuinvogels maak je jouw tuin vogelvriendelijk

 1. Plant struiken, bomen en hagen. Tuinvogels gebruiken ze als schuilplaats en bouwen er hun nest in. Sommige struiken dragen bessen, een lekkernij voor vogels
 2. Laat dood hout en bladafval liggen. Dit komt vogels goed van pas om hun nesten mee te bouwen. Ook stukjes wol, katten- en hondenhaar worden weleens verwerkt in vogelnesten
 3. Maak geleidelijke overgangen: van gazon naar planten, struiken en bomen. Door de natuur zo goed mogelijk na te bootsen creëer je meer kansen om vogels naar jouw tuin te lokken.
 4. Zorg voor drinkwater. Bij vorst komen vogels vaak water te kort. Een ondiepe schaal water volstaat meestal als drinkplaats. Voeg wat suiker toe zodat het water niet bevriest. In de zomer kun je een grotere schaal neerzetten, zodat mussen of merels kunnen baden
 5. Hang nestkasten op. Nestkasten zijn te krijgen in ons tuincentrum in allerlei kleuren en maten. Kies of maak een nestkast op maat voor de vogels in jouw tuin. Na de winter kun je het nestmateriaal verwijderen en de nestkast schoonmaken met heet water en een borstel.

Klimaat veranderingen en de tuinvogel

Er is wel degelijk iets aan het veranderen in de natuur en het klimaat. Om die reden kunnen de tuinvogels wel wat hulp gebruiken. Zwaardere regenbuien en heviger stormen maken het leven van onze vogels moeilijker. Pas over een langere periode gezien zullen we echt weten wat er aan de hand is. Maar de vogels reageren er nu al op. Zorg voor de vogels die in jouw tuin komen en geniet van ze. Er zullen tuinvogels bij zijn die uit het hoge noorden naar je toe komen. Leg maar vast een vogelherkenningsboekje klaar. Vogels spotten is fantastisch!

Een vogelbosje maken voor de tuinvogels

Wie een goed vogelbosje wil maken, waar tuinvogels graag in zullen schuilen en nestelen, kan een keuze maken uit de hierna genoemde boom- en heestersoorten. Een paar m2 tuin is al voldoende. Een vogelbosje moet een dichte, ondoordringbare begroeiing vormen. Door veel te snoeien krijg je een dichte struik. Succes gegarandeerd, de hierna genoemde soorten zijn zeer geschikt.

 • De els (Alnus)
 • eik (Quercus)
 • krentenboompjes (Amelanchier)
 • kornoeljes (Cornus)
 • meijdoorns (Crataegus)
 • duindoorn (Hippophae)
 • besdragende hulst (Ilex)
 • sleedoorn (Prunus spinosa)
 • wegendoorn (Rhamnus)
 • bottelrozen (Rosa)
 • braam (Rubus)
 • vlier (Sambucus)
 • sneeuwbal (Viburnum)
 • lork (Larix)
 • sparren (Picea)
 • venijnboom (Taxus)

Een doornige haag rond het bosje weert de katten, dus zeker slim om die er bij te plaatsen.

Voer voor de tuinvogels

Veel tuinvogels hebben behoefte aan zaad in allerlei soorten. Maak de voerplek niet te groot of maak verschillende voerplekken met verschillende soorten voer in jouw tuin. Anders zul je zien dat veel vogels nauwelijks aan eten toekomen, omdat ze te druk zijn met het wegjagen van soortgenoten. De vogelvoerleveranciers doen er veel aan om hun voer zo gezond en gevarieerd mogelijk te maken. Er moeten voldoende vetten, oliën, koolhydraten, mineralen en als het kan ook extra vitaminen in zitten. Aan vitaminen ontbreekt het het meest. Leg daarom ook regelmatig stukjes appel (ook klokhuizen en schillen) op de voerplek. Ververs het fruit als ze na een week nog niet helemaal zijn opgegeten, tuinvogels eten namelijk geen oud of rottend fruit. Bij het zaadvoer kun je kiezen uit zaden waar de ‘huidjes’ nog omheen zitten en soorten die al zijn ‘geschoond’ (de schilletjes zijn er al af). Het laatste geeft veel minder geknoei en afval. Per gewicht hebben de vogels er ook meer voer aan. Voor roodborstjes e.d. zijn er ook soorten voer waar behalve stukjes fruit ook gedroogde insectenlarven in zitten. De gemengde zaadvoersoorten worden vooral gegeten door: tuinvogels zoals mussen, merels, duiven, groenlingen, vinken, maar ook door roodborstjes. Pindacakes, vetbollen, voerkransen, pindaslingers en vogelpindakaas (zonder zout) zijn ook prima. Heel handig zijn kleine voersilo’s. Daarbij wordt minder geknoeid dan bij een voertafel.

Zaadsoorten, speciaal voor tuinvogels

Zonnebloempitten zijn rijk aan olie en bevatten veel mineralen. Saffloorpitjes (cardy) lijken er sterk op en hebben ongeveer dezelfde voedingswaarde. Nigerzaad bevat veel calcium en fosfor. Hennepzaad bevat veel eiwit. Koolzaad en raapzaad (het laatste smaakt zoeter) zijn zeer eiwit- en vetrijk. Dat laatste geldt ook voor blauwmaanzaad. Ook kanariezaad (ook wel platzaad of witzaad genoemd) is zeer gezond en wordt veel in de mengsels verwerkt. Lijnzaad is vooral goed voor gezonde vogelveren vanwege de Omega-3-vetzuren die erin zitten. Wij bieden veel producten aan van de Vogelbescherming Nederland. Met deze producten weet je dat je altijd goed zit voor je vogels!

Wil je meer weten over tuinvogels onze medewerkers helpen je graag! Bezoek ons tuincentrum GroenRijk te Tilburg!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Buitenafdeling

Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet