Kerstster

Kerstster

Zonder deze kerststerren geen Kerst. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

‘Princettia’s zijn fantastische nieuwe kerststerren. Echt super-planten. Ze worden sinds enkele jaren ontwikkeld door de Japanse veredelaar Suntory en waren meteen een doorslaand succes. De planten vertakken heel goed – dus bloeien geweldig – maar ze blijven compact. En dat gebeurt zonder remmiddelen toe te passen. Een unicum en uiterst milieuvriendelijk! Ook Princettia’s behoren tot de soort Euphorbia pulcherrima die uit Mexico stamt. De Azteekse keizer Montezuma vond de van origine rood bloeiende struiken zo mooi dat hij ze naar zijn hoofdstad- in de Andes liet brengen. Een Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Mr. Joel Robert Poinsett, zag ze rond 1825 ook in Mexico en reageerde al net zo. Hij stuurde enkele planten naar de USA. Daar werden ze naar hem werden vernoemd. In Amerika  heten kerststerren nog steeds Poinsettia’s. De naam Euphorbia pulcherrima kreeg de plant in Europa van de Duitse botanicus Carl Ludwig Wildenow (begin 19e eeuw). Het was uiteindelijk een Duitse kweker in de USA (Albert Ecke, die in 1900 naar Los Angeles was geëmigreerd) die ermee ging experimenteren. Die man bracht in 1918 het nieuwe kerststerras ´Oakleaf´ op de markt, een plant met veel meer kleur, grotere schutbladen en mooier eikachtig blad. Maar het allerbelangrijkst was dat de planten veel beter en bossiger vertakten. Gevolg: veel meer bloemen en kleur! Hoe ze dat deden, is heel lang een geheim van de Ecke’s gebleven. Alberts kleinzoon, Paul Ecke jr., ging deze planten pas echt promoten. Die man zorgde ervoor dat de kerstster symbolisch met Kerst werd verbonden en nu tijdens de Kerstdagen een onmisbare kleurbrenger is in huis. In de USA en Mexico is het ieder jaar op 12 december Poinsettia Day. En nu zijn er dus de nieuwe ‘Princettia’s die met een beetje goede zorg wel tot Pasen mooi blijven.

De exclusieve ‘Princettia’-serie kerststerren

Deze planten hebben alle kenmerken van de bekende kerststerren en worden ook net zo verzorgd, maar de planten houden hun volle koepelvorm en bloeien overdadig door de sterke vertakking. De kleurige schutbladen aan de einden van de takken hebben de taak overgenomen van de kroonbladen die de bloemen bij andere plantensoorten vormen. Ze hebben een unieke vorm en de kleine groengele bloemschermpjes in het hart ervoor zijn zelfschonend. Heel mooi. Tot nu toe zijn er ‘Princettia’s in diverse kleuren zacht- tot felroze en bijna wit. Het gewone blad is donkergroen.

Wereldwijd geliefd

De stervormig geplaatste kleurrijke schutbladen achter de groengele echte bloempjes doen aan de Ster van Bethlehem denken die – naar men zegt – ooit aan de hemel stond. Vanaf de 17e eeuw gebruikten Franciscaner monniken in Mexico deze bloemen al bij kerstvieringen. De Mexicaanse naam is Flor de Noche Buena (Kerstavond-bloem). Die symbolische verbinding met Kerst bestaat trouwens niet overal. In Spanje heet de plant Flor de Pascua (Paasbloem) en in Hongarije wordt hij (vertaald) Sinterklaasbloem genoemd, maar wordt hij ook in de Kerst- en Paastijd toegepast. In het Turks heet de plant Çiçek Atatürk (de bloem van Atatürk, stichter van de Turkse republiek). In Egypte ‘Bent el Consul’ (‘dochter van de consul’). In ons deel van de wereld voorziet de kerstster in de grote behoefte aan kleur in de wintertijd. Dat die behoefte overduidelijk bestaat zie je ook aan de kleurrijke kleding van Noordse volkeren, zoals de Sami (de rendierherders) in Noord-Scandinavië. In de winter snakken mensen naar licht en vrolijke, felle kleuren. Je voorkomt er depressies mee.

Eenvoudige verzorging

De ‘Princettia’-kerststerren die GroenRijk deze week – roze en wit bloeiend – aanbiedt, zijn nog feestelijker dan anders. Je zult er lang plezier van hebben, want deze stevige planten kunnen makkelijk 3-4 maanden in huis bloeien. Ze zijn in flinke 12 cm-potten gekweekt en ca. 28 cm hoog. Neem je kerststerren goed verpakt mee als het buiten koud weer is. Kerststerren verdragen geen vorst of koude lucht.  Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Ze doen het prima bij normale kamertemperaturen (18-23 °C). Laat de temperatuur ’s nachts niet beneden 15 °C zakken. Vermijd tocht of plekken die erg warm worden (zoals boven een radiator van de cv). Zorg dat je kerststerren voldoende water krijgen. Controleer regelmatig of de potgrond nog vochtig is. Voelt deze wat droog aan, dan meteen water geven! Niet op het blad gieten, maar in de pot. Een doorgelekt teveel aan water afgieten. De wortels van de planten mogen niet lang kletsnat staan. Een pot met een onderschotel is bij kerststerren daarom ideaal. Je hoeft tijdens de bloei geen voedsel te geven. Kerststerren zijn niet winterhard, maart wel meerjarig. Je kunt ze dus in principe jarenlang hebben en verzorgen, maar meestal bloeien ze dan minder rijk dan wanneer je iedere herfst nieuwe koopt.

TIP

Het witte melksap dat uit beschadigde delen van kerststerren komt (bijv. door snoei)  is niet echt giftig, maar het kan soms irritatie van de huid veroorzaken en als bijvoorbeeld een kind of een huisdier het binnen krijgt kan dat lichte darmproblemen geven.     

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: fantastische nieuwe ‘Princettia’-kerststerren (Euphorbia Pulcherrima ‘Princettia’) in schitterende tinten roze en bijna wit. Compacte groei, rijke bloei. Makkelijk te verzorgen. Op een lichte plek in huis zetten (niet in fel zonlicht) en regelmatig water geven. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Om met de kerst en nog maandenlang daarna enorm van te genieten. Met kerststerren haal je heerlijke kleur in huis!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet