Vakantie tuintips

Vakantie tuintips

10 Tuintips voor als je op vakantie gaat

De zomervakantie is voor velen een tijd van ontspanning, maar als je een tuin hebt, kan het vertrek ook wat zorgen met zich meebrengen. Hoe houd je je planten gezond terwijl je weg bent? Hoe zorg je ervoor dat je gazon niet uitdroogt? Geen zorgen! Met deze handige tuintips kun je met een gerust hart op vakantie en weet je zeker dat je tuin in topconditie blijft.

1. Automatische Bewatering

Een van de belangrijkste zorgen tijdens de zomermaanden is het water geven van je planten. Investeer in een automatische bewateringssysteem. Een druppelsysteem of een sproeier met timer kan je planten precies de hoeveelheid water geven die ze nodig hebben. Stel de timer in op de vroege ochtend of late avond om verdamping te minimaliseren.

2. Mulchen

Mulch is een laag organisch materiaal zoals houtschors, stro of bladeren die je over de grond rond je planten legt. Het helpt om vocht vast te houden, de temperatuur van de bodem te reguleren en onkruid te onderdrukken. Door je tuin te mulchen voordat je op vakantie gaat, kunnen je planten langer zonder extra water.

3. Planten Groeperen

Als je potplanten hebt, verplaats deze dan naar een schaduwrijke plek en groepeer ze dicht bij elkaar. Hierdoor verdampen ze minder water en kunnen ze elkaar een beetje beschermen tegen de hitte. Bovendien maakt dit het eenvoudiger om ze water te geven als je iemand vraagt om dat te doen.

4. Oogst en Snoei Vooraf

Voordat je vertrekt, oogst rijpe groenten en fruit. Dit voorkomt dat ze overrijp worden en ziekten aantrekken. Snoei ook je planten lichtjes om nieuwe groei te stimuleren en de planten minder waterbehoeftig te maken.

5. Vraag een Buur of Vriend om Hulp

Een betrouwbare buur of vriend kan een groot verschil maken. Vraag iemand om je planten om de paar dagen water te geven en houd je tuin in de gaten. Beloon ze bij terugkomst met een kleinigheidje of een mand vol vers geoogste groenten.

6. Maak Gebruik van Waterreservoirs

Zelfwaterende potten en waterreservoirs kunnen een uitkomst zijn. Deze potten hebben een ingebouwd waterreservoir dat langzaam water aan de planten afgeeft. Ideaal voor langere periodes van afwezigheid.

7. Controleer op Plagen en Ziekten

Inspecteer je tuin op plagen en ziekten voordat je vertrekt. Behandel problemen waar nodig zodat je planten niet verzwakt zijn terwijl je weg bent. Gezonde planten zijn beter bestand tegen droogte.

8. Installeer Schaduwdoeken

Als de temperaturen extreem hoog zijn, kunnen schaduwdoeken een goede oplossing zijn. Deze doeken beschermen je planten tegen de felste zon en verminderen de verdamping van water.

9. Verzamel Regenwater

Als je de mogelijkheid hebt, zet dan regentonnen neer om regenwater op te vangen. Dit water kan later gebruikt worden om je tuin water te geven, wat handig kan zijn als je na je vakantie terugkomt en direct weer voor je planten wilt zorgen.

10. Houd je Gazon Groener

Stel je grasmaaier in op een hogere stand voordat je vertrekt. Langere grassprieten zorgen voor schaduw op de grond, wat verdamping vermindert en het gras groener houdt. Overweeg ook om je gazon te mulchen, waardoor de grassprieten worden teruggevoerd naar de grond als een natuurlijke meststof.

 

Veel plezier op je vakantie! 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Hibiscus Suniq XXL: extreme eyecatcher

Extreem grote tropisch ogende bloemen sieren de Hibiscus Suniq XXL vanaf half juli. Deze kleurige heester is een absoluut pronkstuk in je tuin en staat perfect in een bak of pot op je terras.

Gigantische bloemen

Oorspronkelijk komt de Hibiscus overal in de wereld in zowel tropische als subtropische streken voor. Vooral bekend zijn de tuinhibiscus (Hibiscus syriacus) of altheastruik en natuurlijk de Chinese roos (Hibiscus rosa-sinensi...

Lees meer...
Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet