Taxus

Taxus kopen? Bij GroenRijk Tilburg verkopen we diverse soorten taxussen. Deze sterke, winterharde haagplant is een must have voor iedere tuin! De taxus is ook een goed alternatief voor de buxus, die vaak wordt aangetast door de buxusmot. Beide planten zijn hagen die in allerlei vormen gesnoeid kunnen worden.

Welke taxussoort koop je?

De taxus is een geliefde plant en daarom zijn er diverse varianten ontwikkeld en ontstaan. Het zal je misschien verbazen, maar dit zijn er inmiddels zo’n 400! Op het eerste gezicht zul je de verschillen tussen taxussoorten niet zo goed zien, omdat ze allemaal erg nauw aan elkaar verwant zijn. Er bestaan mannelijke en vrouwelijke taxussoorten. Dit is belangrijk om te weten, want voor het voortplanten van de soort en het produceren van bessen is een mix van beiden nodig. Populaire soorten zijn bijvoorbeeld:

  • Taxus baccata (vrouwelijk)
  • Taxus media Hicksii (vrouwelijk)
  • Taxus media Hillii (mannelijk)

Taxus bacatta is een van de meest gewilde coniferen. Deze taxus is uitermate geschikt om als haag te gebruiken. De plant heeft een langzame groei en dit maakt hem ook geschikt voor vormsnoei. Van deze taxus zijn de bessen giftig voor mensen, maar vogels smullen ervan. Taxus media is een kruising tussen taxus baccata en de Japanse taxus. Deze soort is kleiner en compacter dan de taxus baccata en hij groeit nog een stuk langzamer. Deze taxussoort is het best geschikt voor vormsnoei. Gemeenschappelijke kenmerken van alle taxussoorten zijn de roestbruine schors, donkergroene, platte naalden en rode besjes. Alleen vrouwelijke taxussen kunnen besjes laten groeien. De besjes van sommige soorten zijn eetbaar, de rest van de plant is altijd giftig! De deskundige medewerkers van GroenRijk Tilburg vertellen u graag meer over de verschillende soorten taxussen die wij verkopen!

Taxus in de tuin

Een taxus planten in jouw tuin nabij Tilburg

Als je een taxushaag wilt planten, heb je twee opties: of je begint met een kleine struik van 20 á 30 centimeter die je opkweekt tot een goed vertakte en dichte haag, of je plant direct een hogere struik. April t/m november is dé periode voor het planten van de taxus en een taxus in pot kun je het hele jaar door planten. Bij een haag zijn drie struiken per strekkende meter voldoende. Het planten van een taxus is zeer eenvoudig. Graaf een geul of enkel gat (wanneer het niet om een haag gaat) en zet de taxusplanten met kale wortel langs deze geul, totdat alles goed verdeeld is. Plaats de struiken nu op de goede diepte in iedere geul, vul de leegtes op met grond en druk het geheel stevig aan. Na het planten is het aan te raden om ruim water te geven. In de eerste periode heeft de taxus veel water nodig.

Taxus planten

Verzorgingstips taxus

Wij geven je graag enkele tips over de verzorging van de taxus:

  • Plant de taxus in de volle zon of halfschaduw
  • Zorg voor een halve meter afstand tussen de taxus en andere tuinplanten. Het is belangrijk dat de onderkant van de plant ook licht krijg.
  • Een goede drainage is ook erg belangrijk. Taxus houdt niet van natte voeten!
  • De taxus is makkelijk kort en smal te houden. Snoeien doe je maar één keer per jaar. Wees niet bang om te veel weg te knippen, de taxus groeit altijd wel weer terug.
  • Geef jaarlijks in maart of april en in juni of juli wat hagenmest.

Taxus kopen bij GroenRijk Tilburg

Voor een mooie taxus moet je zeker even langskomen bij GroenRijk Tilburg. In ons plantenassortiment vind je diverse soorten taxussen en andere haagplanten en natuurlijk heel veel andere mooie planten. Kom snel bij ons langs!

Bekijk meer productgroepen in de categorie Bomen, heesters en coniferen

Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet