Mini-Ecosysteem

Een mini-ecosysteem plant in een pot is echt wat voor jou, als je een beetje van kamerplanten en de Urban Jungle trend houdt. Het is een afgesloten pot met planten die je geen water hoeft te geven en die wat unieks toevoegt aan jouw interieur. Het lijkt wonderlijk maar het kan echt! De planten recyclen hierin namelijk de lucht, voedingsstoffen en het water. Aan de hand van onderstaande video wordt zeker duidelijk wat het precies inhoudt en hoe je zelf een mini-ecosysteem kunt maken. Lees de stappen nog eens rustig na onder de tutorial.

Wat heb je nodig voor een mini-ecosysteem? 

Met een grote fles, kleine fles, pot of vaas met een dop of kurk kan jij ook je eigen mini-ecosysteem plant maken. Wat heb je verder nog meer nodig?

Varens, vetplanten en mini palmen zijn voorbeelden van planten die erg geschikt zijn voor een mini-ecosysteem. Kom eens langs in ons tuincentrum en kies de mooiste planten voor jouw mini-ecosysteem, onze medewerkers adviseren je graag over welke goed zullen groeien in de fles!

Stappenplan: Hoe maak je een eigen mini-ecosysteem?

Wil jij ook je eigen mini-ecosysteem maken? Bekijk dan het filmpje hierboven! We hebben de stappen nog een keer voor je uitgeschreven, zodat je dit nog een keertje rustig kunt lezen:

  • Stap 1: Vul de pot met een laag houtskool. De houtskool in de fles gaat schimmel van de planten tegen;

  • Stap 2: Bedek de laag houtskool met potgrond voor planten;

  • Stap 3: Haal dan de planten die je hebt uitgekozen uit hun pot en brokkel een beetje van de aarde af, zodat de plant zo beter in de potgrond staat;

  • Stap 4: Schik de planten in de fles, pot of vaas op de manier waarop jij dat mooi vindt;

  • Stap 5: Bedek de laag aarde met wat mos;

  • Stap 6: Voeg eventueel nog siergrind toe naar jouw smaak en dan is je mini-ecosysteem al af! Laat het mini-ecosysteem ongeveer een week open en doe dan de kurk op de fles;

  • Plaats microklimaat op een plek waar de planten genoeg zonlicht kunnen krijgen, maar waar het ook niet te warm wordt.

Zoals je hebt gemerkt is de planten water geven niet een van de stappen in dit proces. Dit komt doordat het mini-ecosysteem zichzelf volledig kan voorzien van alles wat de planten nodig hebben. Het al aanwezige vocht in het mini-ecosysteem zorgt voor condens op het glas en stroomt dan weer naar beneden de potgrond in. De planten in de pot hebben dus helemaal geen verzorging meer nodig!

Mini-ecosysteem bij GroenRijk Tilburg

Een plant die geen verzorging nodig heeft?

Een mini-ecosysteem heeft vrijwel geen verzorging nodig. Je kan de fles ergens in huis plaatsen en de plant verzorgt zichzelf. Leuk en gemakkelijk, dat is het mini-ecosysteem in een fles! Daarnaast past de mini-ecosysteem overal in huis. Of je nu een grote maakt voor in de woonkamer of een kleine voor op je bureau, met een microklimaat breng je de natuur in huis. Een beetje jungle-achtige sferen als detail voor jouw interieur. Je vindt geschikte planten voor jouw project bij tuincentrum GroenRijk in Tilburg. Woon jij in Waalwijk, Oisterwijk of ergens anders in Brabant? Dan ben je in een mum van tijd in ons tuincentrum. Met de juiste planten en het stappenplan hierboven maak jij ook gemakkelijk en snel je eigen mini-ecosysteem!

Kant en klare ecosystemen

Ga je liever niet zelf aan de slag? Bij GroenRijk Tilburg verkopen we ecosystemen in verschillende vormen en groottes, ook de opvulling verschilt per ecosysteem. Laat ons je inspireren met een voorgemaakt mini-ecosysteem plant of kies zelf je plantjes en opvulling uit en wij zetten het ecosysteem in elkaar voor je. Kom gerust langs en vraag om advies aan onze groenspecialisten.

Kom langs en maak je eigen ecosysteem 

Bekijk meer productgroepen in de categorie Kamerplanten

Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet