Verklaar je liefde aan de struikroos

Verklaar je liefde aan de struikroos

Wie is er nooit betoverd door de geuren en kleuren van rozen? Ze zijn er in vele soorten. Daarom is er vast een match te vinden met jouw tuin of balkon. Met een struikroos kun je veel kanten op. Van een struik met grote geurende rozen tot een miniplantje met kleine bloemen. Kom eens daten bij GroenRijk op zoek naar jouw ‘Rosa’!

Rozen zijn eeuwenoude bloemen waarvan, door allerlei veredelingen, steeds nieuwe soorten zijn gekweekt. Dankzij het rozenkleurenpalet waar je tegenwoordig uit kunt kiezen, kun je op vele manieren romantiek in je tuin of op je balkon brengen. Zacht en lieflijk met pastelkleuren of juist fel en gepassioneerd met uitgesproken tinten. Door de grote keuze vind je altijd wel een roos die past bij jouw smaak.

Struinen door struikrozensoorten 

De rozenfamilie is erg uitgebreid. Je kunt soorten onderverdelen in klimrozen, stamrozen en struikrozen. De meeste rassen, die met enkele takken uit de grond komen, vallen onder de struikrozen. Je kunt kiezen uit grote of kleine bloemen, trosrozen, bodembedekkers, de wat wildere heesterrozen, miniaturen van 50 tot 60 cm hoog, of reuzen die wel 2 meter halen. De meeste struikrozen bloeien van juni tot de eerste vorst. Ze blijven elegant stralen in een perk, border, haag of pot en hebben het naar hun zin op een plek waar minimaal 4 tot 5 uur zon per dag is. 

Rozengeur en maneschijn

Rozen houden van vruchtbare grond, dus maak een plantgat dat dieper en breder is dan de pot en vul dit met speciale rozengrond, ook verkrijgbaar bij GroenRijk. Veel struikrozen zijn geënt op een onderstam. Zorg dat dit punt zo’n vijf centimeter onder de grond blijft. De soorten die je in een pot koopt, kun je in de lente en zomer planten. Geef wat extra rozenmest in het vroege voorjaar en juni, en de Rosa (Latijn voor roos) komt helemaal tot bloei en beloont je met haar prachtige bloemen. 

Zo tem je de struikroos:

  • Snoei de roos tussen half maart en april als er geen vorst is.
  • Snoei tot ongeveer 15 centimeter terug, net boven 3 tot 5 ogen. 
  • Zorg dat het laatste oog waarboven je snoeit wat naar buiten wijst. 
  • Verwijder dode takken.
  • Geef direct na de snoei rozenmest.
  • Verwijder uitgebloeide rozen in de zomer.
  • Verwijder wilde scheuten uit de onderstam.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet