Planten verzorgen in de winter

Planten houden – net zoals veel dieren – een soort winterslaap. In de winter is het namelijk vroeg donker, en net zoals mensen hebben planten wat meer behoefte aan rust. Dit betekent dat je planten in het voorjaar anders moet verzorgen dan in het najaar. Daarom geven we je diverse tips om jouw groene huisgenoten gezond en sterk te laten groeien!

Standplaats

Planten die in de zomer op een halfschaduwplaats staan, kunnen (te) donker komen te staan in de winter. Hierdoor kunnen bladeren geel worden en zelfs uitvallen. De blaadjes van de plant kunnen slap gaan hangen. Dit zijn signalen dat de plant te weinig licht krijgt. De zon laat zich minder vaak zien en áls de zon al schijnt, dan zijn de stralen niet zo sterk. Daarom kun je deze planten beter dichter bij het raam zetten, zodat ze meer lichtinval hebben.

Water geven

In het najaar hebben planten minder water nodig. Planten die in de zomer twee keer per week water moeten krijgen, kun je in het najaar het beste één keer per week water geven. Planten die sowieso al weinig water nodig hebben, geef je wat minder.

Heb je cactussen in huis? Dan kun je deze vaak helemaal droog laten staan. De cactus gebruikt namelijk in het najaar zijn watervoorraad. Gaat de cactus toch erg krimpen of verschrompelen? Dan kun je een beetje water geven, maar zeker niet teveel!

Weet je niet zeker of je water moet geven? Steek dan twee vingers ongeveer 4 centimeter diep in de grond. Is de grond nog vochtig? Dan hoef je geen water te geven. Je kunt ook een vochtigheidsmeter gebruiken. Zo zie je precies of het tijd is om jouw plant water te geven.

Zorg er ook voor dat het water dat je aan je planten geeft, op kamertemperatuur is! Geef geen water direct uit de kraan of van buiten, want daar doe je jouw groene vrienden geen plezier mee. Laat je gieter na het vullen dus even staan, zodat het water op kamertemperatuur kan komen.

Plantenvoeding

Planten hebben in de winter geen plantenvoeding nodig. Dit komt doordat ze in rust zijn: in de winter vindt er namelijk minder fotosynthese plaats. De wortels zorgen er nu enkel voor dat de plant aard én wat water opneemt. Als je dan toch plantenvoeding geeft in de rustperiode, dan heb je kans dat de wortels beschadigen of zelfs verzuren.

Geef jouw groene huisgenoten dus pas weer plantenvoeding in het voorjaar, want dan hebben ze het nodig om volop te groeien!

Luchtvochtigheid

In de winter zet je uiteraard de verwarming aan. Maar pas hier wel mee op, want als je jouw verwarming te hoog zet, heb je kans dat de luchtvochtigheid erg omlaag gaat. Dat is niet alleen vervelend voor mensen en huisdieren, maar ook zeker voor je planten.

Als de luchtvochtigheid niet goed in is huis, dan merk je dat aan verschillende signalen. Mensen kunnen last krijgen van geïrriteerde luchtwegen, barstjes in de lippen, droge ogen én zelfs huidklachten! Huisdieren kunnen ook vervelende klachten krijgen, zoals een droge neus, mond of keel. Hierdoor kunnen ze zelfs een luchtweginfectie krijgen! Planten krijgen gele of bruine randen en vlekken of een rimpelend blad.

Zorg er daarom voor dat de verwarming niet té hoog staat (dat is ook beter voor het milieu) en dat de planten niet te dicht bij de verwarming staan. Je kunt er ook voor kiezen om de lucht wat meer te bevochtigen, bijvoorbeeld door wat schaaltjes water op de radiator te zetten of door een diffuser/luchtbevochtiger aan te zetten. Bespuit de planten ook wat vaker met een plantenspuit, zodat de bladeren lekker vochtig blijven.

Heb je vloerverwarming? Dan is het beter om jouw planten niet direct op de grond te zetten, omdat ze dan niet aan de warmte kunnen ontsnappen. Zet ze op een leuke plantenstandaard of -tafeltje.

Verpotten

Het verpotten van een plant is vergelijkbaar met verhuizen: erg stressvol! Je kunt je planten beter in het voorjaar weer verpotten, zodat de planten sneller herstellen. Hoe voorzichtig je ook doet: het kan altijd zijn dat er een blad beschadigd raakt. In het voorjaar zitten de planten midden in het groeiseizoen, waardoor een gebroken blad snel weer aangroeit.

In de winter is dat anders: de plant is dan in rust en zal minder snel herstellen. Wacht dus even tot het voorjaar voordat je jouw plant gaat verpotten!

Neem de tijd om te genieten van jouw kamerplanten

In de winter ben je dus minder tijd kwijt aan het verzorgen van jouw groene vrienden. Hierdoor heb je wel meer tijd om te genieten van de prachtige planten die je in huis hebt staan. Wil je nog meer tips? Kom dan zeker langs bij GroenRijk Tilburg en vraag onze specialisten op de kamerplantafdeling om meer informatie. We helpen je graag verder!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mandeville – de zomer zélf in een plant!

Zodra de temperatuur boven de 12 graden kruipt, wordt de Mandeville wakker. En hóe! Vanaf april staat ze in het tuincentrum te stralen, helemaal klaar voor een nieuw seizoen vol bloemen. Zet haar op een lekker plekje in de zon (of halfschaduw) en laat je verrassen door haar tropische flair. Al een idee waar jij haar neer gaat zetten?

Ook bekend als...

De naam Mandeville zegt je misschien niet direct iets, maar wat dacht je van Diplad...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers ontwi...

Lees meer...
Vrolijke violen

Hoe kun je de lente beter aftrappen dan met een bakje violen? Ze zijn kleurig en bloeien uitbundig. Viooltjes zier er fragiel uit, maar ze kunnen juist veel hebben. Bij GroenRijk vind je de grootbloemige F1 violen én de schattige Viola cornuta in allerlei kleuren en kleurcombinaties. Volop keus dus! 

Veel soorten

Er bestaan ruim 400 verschillende soorten violen in allerlei kleurschakeringen. De grootbloemige F1-Hybriden (Viola F...

Lees meer...