​​​​​​​Rhipsalis: groen koraal!

​​​​​​​Rhipsalis: groen koraal!

Sterk vertakkend, kringelend of juist met lange, hangende slierten: de stengels van de Rhipsalis doen je automatisch denken aan koraal. GroenRijk biedt verschillende goed combineerbare soorten van deze sierlijke kamerplant aan.

Van de tropen naar jouw woonkamer

Met de Rhipsalis haal je een bijzondere kamerplant in huis die opvalt door zijn afwijkende, op een zeeplant lijkende vorm. Daarom wordt hij ook wel rotskoraal of koraalcactus genoemd. Je zou het van deze kale soort zonder stekels niet verwachten, maar het is een familielid van de cactus. In het wild groeit hij niet in droge woestijngebieden maar juist in tropische oerwouden; vaak op bomen. Toch past dit ‘groene koraal’ zich makkelijk aan de omstandigheden aan en groeit prima in jouw Hollandse huiskamer.

Groen gemak

Met de Rhipsalis haal je een makkelijke kamerplant in huis. De behoefte aan water en licht is niet heel groot en dat maakt de Rhipsalis ook voor mensen zonder groene vingers een handige plant. Een Rhipsalis kan wel wat zon én schaduw hebben, overleeft je vakantie, neemt niet veel ruimte in, kan op veel plekken in huis staan of hangen, is luchtzuiverend en combineert goed met andere planten.

Verzorgingstips

Je moet heel wat uitspoken, of juist nalaten, voordat een Rhipsalis er zielig uit ziet, toch is het handig om op de volgende punten te letten: 

  • Geef minstens eens in de drie weken water.
  • In de zomer en op een zonnige plek heeft je Rhipsalis meer water nodig.
  • Geef kleine beetjes water en pas als de grond droog is.
  • Gebruik cactuspotgrond als je de plant verpot.
  • Geef alleen in de lente en zomer wat vloeibare cactus- en vetplantvoeding.
  • Te lange stengels kun je afknippen en stekken door ze in aarde te zetten.

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...