'Blue Star' schittert in de halfschaduw

'Blue Star' schittert in de halfschaduw

Met de Phlebodium aureum 'Blue Star' of zinkvaren haal je een stukje getemde jungle in huis. Deze van oorsprong tropische plant heeft elegante, licht golvende bladeren met een grijsblauwe waas. Hij staat stijlvol in elke kamer en is ook nog eens zeer goed luchtzuiverend. 

 

Tropische ster

De varensoort Phlebodium komt oorspronkelijk vooral voor in de moerasbossen van Florida en in tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, waar hij hoog in de oerwoudbomen leeft. De gekweekte Phlebodium aureum 'Blue Star' noemen we in het Nederlands zinkvaren of blauwvaren vanwege de bijzondere bladeren. Zijn wortelstok is geschubd en opvallend goudbruin van kleur. De wilde variant kan wel een meter hoog worden, maar bij jou thuis haalt deze cultivar zo’n 40 tot 50 cm. 

 

Sensitief

De Phlebodium aureum 'Blue Star' verdient een ereplekje in je huis- of slaapkamer, waar je volop kunt genieten van de vrolijke wirwar van lange, golvende lichtgroene bladeren met een grijsblauwe waas. Maar het is wel een wat gevoelige plant. Hij houdt van indirect zonlicht, dus een standplaats in de halfschaduw is ideaal. Daarnaast is hij niet zo gek op lage temperaturen. Zorg daarom dat het altijd tenminste 12 °C om hem heen is en zet hem niet op de tocht.

 

Zo blijft hij stralen

De zinkvaren is een sterke plant, toch is het handig om bij de verzorging even goed op deze tips te letten. 

  • De 'Blue Star' houdt ervan om in lichtvochtige grond te staan. Geef vooral in de zomermaanden voldoende water, maar voorkom dat de wortels in een laagje water komen te staan.
  • Geef het liefst zacht water op kamertemperatuur en giet dit aan de zijkant van de pot op de aarde, niet in het hart van de plant.
  • Deze varen heeft niet vaak extra plantenvoeding nodig. Wel vindt hij het fijn om na zo’n twee tot drie jaar te verhuizen naar een grotere pot. Doe dit het liefst in het voorjaar.
  • De zinkvaren vindt het ook heerlijk als je zijn bladeren het hele jaar door af en toe besproeit.

 

Bladsignalen

Met zijn bladeren kan de zinkvaren je van alles vertellen. Als deze geel kleuren, krijgt hij te weinig voedingsstoffen. Bruine bladeren kunnen veroorzaakt zijn door te koud water, maar ook door schimmels, droge lucht of juist tocht. Zijn de bladeren lichtgroen met een opvallende grijsblauwe waas? Dan heeft de plant het prima naar zijn zin!

 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sneeuwbal bloeit al in de winter

Als de meeste heesters in de wintermaanden nog in diepe rust zijn, vrolijkt Vibernum tinus de tuin al op met roze tot witte bloemknopjes tegen glanzend groene bladeren. Je ruikt al een beetje het voorjaar als ze open gaan.

Veelzijdige vroegbloeier

Als je tijdens de bloeiperiode grote halve bollen vol witte bloemetjes aan de Viburnum ziet, begrijp je gelijk waarom deze heester de Nederlandse naam sneeuwbal kreeg. Hij komt oorspronkelijk in subtropisch...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen in de tropische regenwouden van Z...

Lees meer...
De kleurrijke Cyclaam

Cyclamen ruiken een beetje naar viooltjes. Wie daar niet gelijk een geurbeleving bij heeft, kan het beste denken aan honing. Aan zijn viooltjesgeur dankt de Cyclaam wellicht zijn bijnaam Alpenviooltje. Niet alleen de heerlijke geur maakt de Cyclaam tot een echte herfsttopper…

Kleurrijk: Bont het najaar in!

De Cyclaam is een schitterende najaarsbloeier voor in huis of in je tuin. Uit dit knolgewas groeien fiere bloemen met helder rode...

Lees meer...