Ben ik jouw cup of tea?

Ben ik jouw cup of tea?

Er zijn minstens drie redenen om van Gaultheria procumbens te houden. Ten eerste kun je van de bladeren van de ‘Big Berry’ thee maken. Daarnaast is het een bodembedekker met schitterende bloempjes. En als derde is het een leverancier van prachtige bessen. Als je het blad kneust weet je dat het een bijzondere plant is. Als bonus geeft deze laagblijvende sierheester namelijk ook nog eens een heerlijke geur.

Bergthee: Geneeskrachtig, lekker en mooi

Vanwege toepassing als thee wordt Gaultheria procumbens ook wel bergthee genoemd. De plant komt uit Noord Amerika en Canada. De Indianen – de oorspronkelijke bewoners daar – gebruiken bergthee medicinaal. Omdat wij een tuincentrum zijn, focussen we vooral op de toepassing in de tuin. Bergthee komt goed tot zijn recht als je bovenop de plant kunt kijken. Zorg dus voor een lage standplaats en kies een brede schaal of pot. Een bijnaam van de Gaultheria procumbens is Wintergreen. De plant is immers winterhard en groenblijvend. Ook in een pot kan hij ‘s winters buiten blijven.  

Gaultheria procumbens is een echte all seasons plant

Bergthee bloeit in juni en juli met lieflijke witte klokjes. Of dat nog niet genoeg is vormen zich na de bloei roze, rode of witte besjes. Deze blijven de plant tot ver in het voorjaar sieren. In de kerstperiode is deze plant dan ook bij velen extra in trek. Ook het blad doet mee aan de ‘schoonheidswedstrijd’ die de plant lijkt te houden. Het frisse ovale groene blad krijgt in het najaar schitterende herfstkleuren. Tot aan paars toe! 

Zure grond doet wonderen voor bergthee

In de bossen van Noord Amerika en Canada groeit Gaultheria procumbens op zure grond. Als dat in orde is heeft de plant niet veel meer nodig. Zorg dat de grond niet te droog wordt en kies een halfschaduwrijke plek. In het voorjaar is het dan je voorbode van een heerlijk tuinseizoen. En wanneer de dagen korter worden tovert Bergthee elke kille bladertuin om tot een nostalgisch winterwonderland!

Leuke bergthee weetjes:

  • Bergtheebesjes zijn eetbaar en smaken mintachtig.
  • Dieren laten de besjes van Bergthee links liggen.
  • Bergthee en Wintergreen zijn andere namen voor Gaultheria procumbens.
  • Van het blad wordt medicinale etherische olie gemaakt.
  • De naam Gaultheria procumbens is een eerbetoon aan Jean François Gaulthier, de bioloog die samen met Linnaeus planten in Canada bestudeerde.
  • Met bergthee in je huis of tuin creëer je direct een weldadige wintersfeer!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet