De vrolijke verleiding van Dahlia

De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbare knollen, genieten we nu juist van de uitbundige bloemen. De Labella-kwekers hebben een collectie beauties gecreëerd met volle bloemen in heldere kleuren en verschillende maten. 

De Labella Dahlia’s

Roze, rood, oranje, geel, paars, wit of gemengd: de Dahlia-collectie biedt je volop keuze! Sommige soorten kregen ook nog de titel ‘fun’ mee omdat ze zo feestelijk zijn. Kies jouw favoriet:

 • Piccolo: Schattige minidahlia’s met een hoogte van zo’n 15 tot 17 cm. Perfect voor in borders of in bakken en potten.
 • Medio: Een Dahlia met een hoogte van 20 tot 25 cm waar je makkelijk een plekje voor vindt.
 • Grande: Deze cultivar wordt tussen de 30 en 40 cm hoog en heeft grote, niet doorhangende bloemen. 
 • Maggiore: Pronkplant die met een hoogte van 45 tot 70 cm extra opvalt.
 • Gigante: Een flinke dahlia die 55 tot 70 cm hoogte kan halen en mooi uitkomt in een grote pot.

Do’s voor je Dahlia

Als je goed voor je dahlia zorgt, kan ze een zomer lang bloeien tot wel in oktober. Let wel op de volgende tips:

 • Geef haar een plek in de zon. Zo groeit de plant het best en heb je veel bloemknoppen.
 • Zet je dahlia in voedzame, goed doorlatende grond.
 • Geef organische mest bij het planten en zodra de eerste bloemen open gaan. Als je een knol plant, geef dan mest zodra de eerste uitlopers boven de grond komen.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen door direct onder de knop te knippen.
 • Laat de grond rond je dahlia niet uitdrogen, maar laat de wortels ook niet te nat worden.
 • Tijdens milde winters kan je Dahlia buiten overleven als je haar bij de voet afdekt met stro of jute. Je kunt de knollen ook uitgraven en in wat turfmolm laten overwinteren.

Haal haar binnen

Het is zonde om je Dahlia’s alleen buiten te laten staan. Knip gerust wat takken weg om te laten pronken in een vaas, maar wel net boven twee beginnende blaadjes. Zo bevorder je de bloei van nieuwe takken!
 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet