Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

Scindapsus pictus: vraagt weinig, geeft veel!

De Scindapsus pictus is zowel een klimplant als een hangplant. Hij groeit bovendien lekker snel, heeft goede luchtzuiverende eigenschappen én vraagt daar alleen maar een makkelijke verzorging voor terug.

 

Hangen of klimmen?

Donkergroene, hartvormige bladeren met leuke, haast lichtgevende zilverwitte vlekjes: dat is de Scindapsus pictus. De klimmer wordt ook wel zilverrank genoemd en komt oorspronkelijk voor in bosrijke gebieden in Zuidoost-Azië waar hij met luchtwortels in bomen groeit en in rap tempo vele meters hoog kan worden. Bij jou thuis of op kantoor kun je deze snelle groeier niet alleen als staande kamerplant tegen een stam of (mos)stok laten opklimmen, maar ook als hangplant ophangen of bijvoorbeeld op een kast zetten. Geniet van de lange uitlopers vol glanzende bladeren die losjes naar beneden groeien.

 

Overal thuis

Je kunt de Scindapsus op veel plekken neerzetten of ophangen. Hij houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Als het zilverkleurige vlekkenpatroon wat minder helder en het blad groener wordt, staat de plant mogelijk te donker. Als de bladeren gelig kleuren, krijgen ze misschien te veel licht, of de potgrond is te nat. De Scindapsus pictus heeft bovendien zeer goede luchtzuiverende eigenschappen, dus het is zeker ook een prima plant voor op de slaapkamer. Laat alleen je hond of kat er niet aan knabbelen, want hij is licht giftig.

 

Gek op water

Met een beetje goede zorg, groeit je zilverrank lekker door. Zo pak je het aan:

  • Houd de grond altijd licht vochtig door 1 tot 2 keer per week water te geven. Voel eerst even of de grond al droog is.
  • Voeg in de lente en zomer eens in de twee weken wat kamerplantenvoeding toe aan het gietwater.
  • De tropische plant houdt er bovendien van als je hem af en toe met wat water besproeit.
  • Snoeien is niet nodig, maar lelijke bladeren en te lange bladslingers kun je wel gewoon afknippen.
  • Draai de plant regelmatig een slagje. Dan blijft hij vol aan alle kanten.

 

Schattige Scindapsus stekjes

Uiteinden van te lange stengels kun je eventueel stekken. Knip een stengel af, mét blaadje en het begin van een luchtwortel, zet het stekje in water en na enkele weken heb je al wat langere wortels. Zet nu het stekje in stekgrond en het groeit vanzelf uit tot een volwassen zilverrank!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Chic of gezellig? De Franse geranium is het allebei!

De charmante Pelargonium grandiflorum of Franse Geranium heeft grote, groene, geurige bladeren en sierlijke, trompetvormige bloemen in stijlvolle kleuren. Zet haar binnen, of vorstvrij buiten en de Franse Geranium geeft de hele zomer kleur en een gezellige sfeer aan je huiskamer, terras of balkon. Onweerstaanbaar!

 

Kleur én geur

De Franse Geranium kleurt én geurt je tegemoet. De verschillende soorten hebben bloemen die u...

Lees meer...
Gazania Splendens Jupiter: gouden middagzonnetje

De Gazania Splendens Jupiter verrast je keer op keer met haar stralende bloemen in oranje tinten. Ze is ijzersterk, bloeit maandenlang, kan goed tegen droogte en is daardoor een ideale perkplant voor in potten, bakken of de volle grond. Je zult er maanden plezier aan beleven!

 

Perkplant om mee te pronken

De Gaziana Splendens Jupiter heeft iets weg van een margriet maar dan laagblijvend, kleurig en met bijzondere tekening...

Lees meer...
Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet