Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe meer olie in een pinda, hoe nuttiger deze is voor een vogel. Pinda's kunnen het hele jaar door gegeven worden, maar zijn met name geschikt voor in de herfst en winter.
Bied nooit normale 'mensen-pinda's aan. Vaak is daar zout aan toegevoegd en dat is erg slecht voor vogels! Voor het voeren van pinda's kun je het beste een daarvoor geschikte pindasilo gebruiken.

 

Plant veel soorten groen

Vogels zijn dol op bomen, groenblijvende struiken en volle klimplanten tegen je schutting of gevel, omdat die mogelijk een uitzicht-, nest- en schuilplek bieden. Planten, oude bladeren en andere plantenresten trekken ook nog insecten aan waar vogels weer van kunnen eten. Uitgebloeide bloemen zorgen bovendien voor zaden waar bijvoorbeeld mussen en mezen erg van houden.

 

Besjes snoepen

Met planten die in het najaar besjes dragen doe je veel verschillende vogels een groot plezier. Niet alleen blauwe bessen, frambozen of druiven vormen voor vogels een gratis vitaminerijke snoepwinkel, maar bijvoorbeeld ook vuurdoorn, rozenbottel, lijsterbes en struiken als sneeuwbes en dwergmispel. Voor je het weet zie je merels, lijsters en musjes er van genieten.

 

Zaden op een presenteerblaadje

Helemaal makkelijk is een voedertafel waar je bijvoorbeeld strooivoer voor buitenvogels, een potje vogelpindakaas of een fijngemaakte vetbol op legt. Grote kans dat er merels, vinken en meesjes op de zadenmix afkomen en misschien wel een groenling of een grote bonte specht. Je kunt ook zelf zaden uit je tuin verzamelen en toevoegen, bijvoorbeeld van de beuk, els, zonnehoed en uitgebloeide zonnebloem.

 

Nu al winterkost

Vetbollen en pinda’s kun je al in het najaar ophangen. Meesjes en bijvoorbeeld ook spechten, boomklevers en boomkruipers zijn er gek op. Zo bied je veel verschillende vogels alvast wat extra voedsel waarmee ze winterreserves kunnen opbouwen. Koop kant-en-klare vetbollen of maak ze zelf met ongezouten frituurvet en een voedzaam zaadmengsel. Hiermee kun je zelfs een heel vogelbanket aanleggen, bijvoorbeeld met gevulde cupcakevormpjes of sinaasappelschillen.

 

Dorst lessen

Allerlei kleine vogels, zoals roodborstjes, merels en heggemussen, komen ook in de herfst graag even drinken of badderen in een vogelbakje, waterschaal of minivijver. Plaats de schaal niet te dicht bij de voedertafel of vetbol, anders kan er rotzooi in terecht komen. Dek de waterschaal bij vorst wel even af of haal deze tijdelijk even naar binnen. Eventueel kun je een beetje suiker toevoegen om snel bevriezen te voorkomen.

Wil je de vogels graag aan handje helpen in de wintermaanden? GroenRijk heeft, naast het uitgebreide tuinvogelassortiment, nu een leuke pindasilo in de aanbieding. Kom snel langs!

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet