Warme vakantiedromen met citrusbomen

Warme vakantiedromen met citrusbomen

Met hun geurende bloesems en kleurige vruchten geven citrusbomen karakter en een zuidelijke sfeer aan je tuin. We hebben een aantal makkelijke soorten voor je op een rijtje gezet. Sommige kunnen gewoon in de volle grond. 

Zonnebaden

Citrusbomen houden van de zon! Geef je boom dus een lichte en beschutte plek in je tuin of op je terras. Vlak bij een zuidelijke muur is ideaal. Hoe meer zon de boom krijgt, hoe minder kwetsbaar hij zal zijn. Als de temperatuur hoog genoeg is, worden de vruchten rijp en kun je ze lekker eten.

Bikkels
De volgende citrussoorten kunnen wel wat vorst verdragen en zullen de grootste overlevingskans in de volle grond hebben:
 

  • Wilde citroen (Poncirus trifolia): deze citrus kan vorst van -20 graden aan. De takken krijgen stekels en groeien snel. De vruchten zijn zuur en bitter. Vaak wordt alleen de schil in recepten gebruikt.
     
  • Satsuma (Citrus unshiu 'Satsuma Okitsu'): een boom met platte mandarijnen en weinig pitjes die tot -12 graden winterhard is.
     
  • Chinese Kumquat (Citrus japonica): de kleine, langwerpige vruchtjes van deze citrus worden ook wel dwergsinaasappels genoemd. Je eet ze met schil en al. Er zijn soorten te koop die tegen -10 graden vorst kunnen.

Kuipplanten
Veel andere citrusbomen kun je het beste als kuipplanten in een decoratieve pot neerzetten. Bekende soorten zijn: sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. In september haal je ze naar binnen en zet je ze op een koele, lichte plek zoals een onverwarmde kamer in huis.

Minder bekende kuipplanten
Ook deze citrusbomen met kleine vruchten zijn leuk om te ontdekken:

  • Bittersinaasappel (Citrus aurantium): bittere, kleine sinaasappels die je vooral in recepten als marmelade kunt gebruiken.
     
  • Calamondin (Citrus mitis): de vruchtjes lijken op mandarijnen. De smaak zit tussen citroen en sinaasappel in. Deze soort kan goed in de huiskamer overwinteren.

Citruszorg

  • Gebruik bij het planten van een citrusboom mediterrane potgrond of potgrond voor citrusplanten.
     
  • Voordat je de boom plant, haal je de kluit uit de kweekpot en spoel je hem af.
     
  • Geef in het groeiseizoen regelmatig mest voor citrusplanten of mediterrane planten.
     
  • Geef in de lente en zomer regelmatig voldoende water, zeker bij warm weer.
     
  • Bescherm bomen die jonger dan 6 jaar zijn tegen (nacht)vorst. Daarna kunnen ze wat meer aan.

Fijne tuinvakantie!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Gewone verzorging, buitengewone beloning!

Struikmargriet klinkt Nederlands, maar de herkomst van deze plant ligt in het zonnige zuiden. De Argyranthemum frutescens, ofwel Struikmargriet, komt van de Canarische Eilanden. Met name in Tenerife, Fuerteventura en Gran Canaria ligt haar geboortegrond. Misschien brengt deze fleurige bloeier iedereen daarom al bij de eerste blik in een zomerse stemming!


Struikmargriet: explosie van schoonheid

De struikmargriet mag dan een een...

Lees meer...
De flowerpower van hoornviooltjes

Aan het kleurrijke hoornviooltje (Viola cornuta) kun je gewoon geen hekel hebben. De bloemen fleuren makkelijk een leeg plekje of hoekje op, bloeien lang door en de groene bladeren houden stand tijdens de winter. GroenRijk heeft voor jou alvast hoornviooltjes in een wandhanger geplant zodat je er thuis gelijk van kunt genieten. 


Vrolijk viooltje 

Het hoornviooltje (Viola cornuta) is in het wild te vinden in de Pyreneeën, Alpen...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet