Een kerstboom kopen in Tilburg: alles over teelt en verzorging

Zonder kerstboom is het geen Kerst. Niets draagt meer bij aan de feestvreugde dan het uitzoeken en daarna het optuigen van jouw eigen kerstboom. Hoewel veel mensen kiezen voor een kunstboom, blijft de echte kerstboom populair: met een echte boom haal je namelijk een heerlijk frisse geur in huis die een neppe boom op geen enkele manier kan evenaren. Maar wat gaat er precies aan de aanschaf van een kerstboom vooraf? En hoe zorg je ervoor dat jouw boom mooi en gezond blijft? Als tuincentrum GroenRijk vertellen we je graag alles wat je moet weten over onze echte kerstbomen in Tilburg.

Hoe het telen van een kerstboom in zijn werk gaat

Voor het kweken van een gezonde kerstboom heb je een aantal dingen nodig:

  • Voedzame grond waar de boom voldoende voedingsstoffen uit kan halen om verder te groeien;
  • Het juiste klimaat: dankzij ons zachte zeeklimaat is de temperatuur en de hoeveelheid neerslag precies goed voor onze bomen;
  • Kwalitatief plantmateriaal: de Nederlandse kwekers selecteren verschillende boomsoorten die het goed doen als kerstboom. Dit zijn voornamelijk de Picea abies, Picea omorika, Abies nordmanniana en de Picea fraseri.

De kwekers van onze kerstbomen in Tilburg beginnen door te zoeken naar plantmateriaal om te telen. Dit plantmateriaal is drie of vier jaar oud. De kleine plantjes moeten 7 tot 11 jaar door worden geteeld voordat ze groot en sterk genoeg zijn om als kerstboom te worden verkocht. Dat betekent niet dat deze periode alleen maar bestaat uit wachten. Nee, er is in de tussentijd veel werk te verrichten! Zo moeten de bomen regelmatig worden gesnoeid en bemest om de boom niet te groot te laten worden en het groeiproces te bevorderen. Ook het onkruid dat tussen de bomen groeit, moet worden weggehaald. Hier gebruiken kwekers steeds vaker een speciaal Engels schapenras voor. Deze schapen eten het onkruid op, maar laten de bomen voor wat ze zijn, zodat deze ongestoord verder kunnen groeien.

  

De voordelen van een Nederlandse kerstboom

De kerstbomen die je ieder najaar in ons tuincentrum in Tilburg vindt, zijn van echte Nederlandse kwaliteit. Het gematigde zeeklimaat en de voedzame bodem maken Nederland namelijk tot het ideale teeltgebied voor kerstbomen. Het voordeel van een Nederlandse boom is dat je een echte, verse boom in huis haalt. Omdat ze van dichtbij komen, ben je verzekerd van hoge kwaliteit en een lange levensduur. Daarnaast hebben de bomen een minder lange afstand af hoeven leggen, waardoor er minder benzine is verbruikt: veel beter voor het milieu dus! Daarnaast is er grote diversiteit in het aanbod: Nederlandse kwekers telen zowel fijnsparren als Frasersparren en Nordmann-sparren. Zo zit er altijd wel wat bij dat jou aanspreekt.

Kerstboom feiten

Kerstboom verzorgen: 4 tips 

Nu je weet hoeveel zorg en aandacht er aan de verkoop van een Nederlandse kerstboom voorafgaat, wil je jouw eigen kerstboom natuurlijk ook de juiste verzorging bieden. Hoe ga je te werk?

Zaag allereerst een stukje van de stam af. Plaats je boom vervolgens in een pot of bak met vochtige grond of op een standaard gevuld met water. Vergeet niet dat je te maken hebt met een levend organisme dat behoefte heeft aan drinken. Geef je boom daarom regelmatig water; een middelgrote boom heeft dagelijks ongeveer een halve liter water nodig.

Je boom heeft bovendien even de tijd nodig om aan zijn nieuwe plek te wennen. Laat hem daarom een halve dag rusten op zijn definitieve plaats voordat je hem volhangt met kerstversiering, zodat zijn takken wat kunnen afhangen. Probeer de luchtvochtigheid in de ruimte op pijl te houden. Bekijk het handige schema van de Vereniging Nederlandse Kerstbomenkwekers voor meer tips.

4 kerstboom tips

Vind jouw eigen kerstboom bij GroenRijk Tilburg

Beginnen jouw handen al te jeuken bij het lezen over kerstbomen? Kom dan dit najaar langs bij ons tuincentrum in Tilburg om een echte Nederlandse kerstboom uit te zoeken. Of je nou op zoek bent naar een grote of kleine boom: wij helpen je bij het vinden van een boom die bij jou past. Daarnaast geven we je graag nog meer onderhoudstips, zodat je zo meteen met een tevreden en feestelijk gevoel naar jouw eigen opgetuigde boom zit te kijken. Graag tot ziens bij GroenRijk Tilburg!

 

Bekijk alle kerstbomen
 

 

Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet