Hebe Addenda

Hebe Addenda

Hebe Addenda®’s zijn groenblijvende struikjes die tot eind oktober bloeien. Nu in diverse bloeitinten!

De serie planten met de merknaam Hebe Adddenda® zijn fantastisch bloeiende, zuidelijk ogende heestertjes (ook struikveronica’s genoemd) voor een liefst koele, beschutte plek op je balkon of terras of in je border. Het zijn makkelijk te verzorgen, groenblijvende dwergstruikjes die GroenRijk nu gekweekt in forse potten (19 cm doorsnee) met diverse bloeitinten aanbiedt. Roze, paars, blauw enz. Absolute topkwaliteit! De planten worden tot maximaal 70 cm hoog en vormen mooi, fijn, volgroen blad.

Hebe’s zijn vooral fraai en langdurig bloeiende bladheestertjes. De bloemen verschijnen in grote aantallen in vrij dikke, fijngevormde, cilindervormige aren aan de twijgeinden. Ook bijen zijn er gek op. Hebe’s zijn echte bijenplanten. Heel goed voor de natuur, prachtig in je tuin en ze bloeien ieder jaar tot ver in oktober!

Oorsprong: Nieuw-Zeeland

Uit de wilde natuur zijn meer dan honderd verschillende soorten bekend zijn. Ze stammen bijna allemaal uit Nieuw-Zeeland, dus van ‘Down Under’. Naast tientallen echte soorten worden uit dit plantengeslacht prachtige cultivars (door de kwekers gemaakte kruisingsproducten) aangeboden. Die worden natuurlijk niet uit Nieuw-Zeeland geïmporteerd, maar hier gekweekt door gespecialiseerde kwekers. De Hebe Addenda®-collectie die GroenRijk nu voor je heeft klaarstaan biedt prachtige combinatiemogelijkheden, want de bloeikleuren harmoniëren geweldig. Allerlei paars tot roze en blauwe tinten…

Oergezond en wintergroen

Hebe’s die met de merknaam Hebe Addenda® worden aangeboden zijn gegarandeerd ziektevrij en van hoge kwaliteit. De lange, vaak vrij dikke bloemtrossen zijn dicht bezet met fijne bloempjes. De trossen zelf doen een beetje aan flessenragers denken. De enorm lange  bloeiperiode loopt bij Hebe Addenda® van juli tot ver in oktober, vaak nog tot begin november als het weer het toelaat. Meestal maakt de vorst een eind aan de bloei van de planten die je nu bloeiend koopt. De planten zijn allemaal wintergroen en zijn in zachte winters (zonder strenge vorst) goed over te houden. Je kunt dan jarenlang plezier van je Hebe Addenda® ‘s hebben. Als het echt gaat vriezen kun je exemplaren die in de volle grond groeien tijdelijk met wat tuinvlies beschermen. Groeien ze in een pot of bak, laat ze dan op een koele, lichte vorstvrije plek overwinteren. Dan niet vergeten water te geven! Bij groenblijvende planten gaat de verdamping via het blad namelijk ook ’s winters gewoon door. Ze zouden dan kunnen verdrogen.

Verzorging

Je kunt een Hebe Addenda® na aanschaf in principe op een lichte plek in huis zetten. Dan maak je er een kamerplant van en kun je er daar van genieten. Hij bloeit dan wel wat korter: vier tot zes weken. Maar eigenlijk zijn het buitenplanten. Ze houden van een niet te warme omgeving. De hele dag in de volle zon is niet goed voor ze. Zet ze op een lichte, liefst beschutte plek in je tuin of op je balkon of terras. Een plek met oost- of westzon is het meest ideaal. Zet  je Hebe Addenda®’s buiten in een bijpassende sierpot (met drainagegat!) op het terras, op een tafel of in een plantenbak op het balkon. Uiteraard kun je ze ook in de volle grond van je tuin planten.

Geef een Hebe Addenda® die in pot groeit – als hij bloeit – eenmaal per week vloeibare voeding in het gietwater. Eenmaal per twee à drie weken een vaste meststof (voor balkon- en kuipplanten) geven kan ook. Het kalkhoudende beendermeel is ook prima als voedingsstof voor deze planten. Als je helemaal van de voedingszorg af wilt, kun je ook langdurig werkende voeding geven. Die middelen geven de voeding vrij als de plant erom vraagt. Ideaal. GroenRijk heeft alles wat je nodig zou kunnen hebben, voor je in voorraad.

Zorg dat de (pot)grond niet uitdroogt. Een eenvoudige watergeefregel is: als de grond nog vochtig aanvoelt, hoef je geen water te geven. Voelt de grond droog aan, dan wel wat water geven. Overtollig water moet weg kunnen. Er moet een drainagegat onderin de pot zitten. Is die er niet, boor dan een gat in de potbodem. Dat is echt heel belangrijk, want Hebe houdt absoluut niet van langdurig ‘natte voeten’. Hoe warmer het is, des te vaker zul je water moeten geven. De uitgebloeide bloemen van Hebe verdrogen en zien er dan niet mooi meer uit. Die kun je beter regelmatig wegknippen. De plant bloeit dan ook (nog) langer door. Door vorst aangetaste Hebe’s kun je in het voorjaar snoeien. Maar snoei niet te diep en zeker niet tot in verhoute delen van de twijgen. Anders lopen die – net zoals bij heide – niet meer uit.

Er zijn ook andere Hebe’s

De natuurlijke variatie is bij Hebe’s heel groot. Niet alleen in soorten, maar ook in bloeikleuren. Leuk is dat er bij de verschillende soorten een samenhang is tussen de maat van de bladeren en die van de bloemen: hoe groter de bladeren des te groter ook de bloemen. Bij typen met kleinere blaadjes zijn dat er veel meer per plant en krijg je ook meer (maar kleinere) bloemen. De grootbladige typen zijn wat vorstgevoeliger dan de kleinbladige. De cultivars van Hebe Addenda® die GroenRijk nu aanbiedt, behoren tot het kleinbladige type.

TIP: Hebe’s verdragen relatief veel zoute lucht. Ze zijn daardoor ook ideaal in tuinen en op balkons in de kuststreek.

In kort bestek

Hebe’s met de merknaam Addenda® zijn rijk bloeiende, groenblijvende heestertjes. Zet ze in pot op terras of balkon of  in de volle grond van de tuin. Ze bloeien van juli tot ver in oktober met dikke trossen bloemen. GroenRijk biedt ze nu in diverse bloeitinten aan. Met wat winterbescherming kun je ze goed overhouden. Dan bloeien ze ieder jaar opnieuw. Een koele plek, een beetje zon, water en wat voeding is alles wat ze vragen. En ze verdragen zoute lucht.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet