Portulaca

Portulaca

Deze kleurrijke schaal vol Portulaca staat graag in de volle zon

Portulakplanten (Portulaca grandiflora) zorgen voor een vrolijke, lichte, gezellige zomersfeer. GroenRijk biedt deze kleurrijke planten nu aan in een kant-en-klaar beplante schaal met minstens drie vrolijke bloemkleuren bij elkaar. Portulak is een van die heerlijke planten die je meteen aan het zonnige zuiden doen denken. Wat ze uitstralen is pure vakantiesfeer! Daar hoef je dus niet voor op reis. Portulak stamt dan ook uit het warme, tropische deel van Zuid-Amerika: uit Brazilië, Argentinië en Uruguay. Pure passie! In de kleuren van de bloemen klinkt de samba, de bossa nova en de tango. Een werveling van kleur. En ze verdragen met hun vetplantachtige eigenschappen aardig wat droogte. Ook dat is niet verkeerd! Kortom, wil je iets vrolijks en makkelijks laten bloeien op je balkon of terras (vóór in de border kan ook!)? Kies dan voor zo’n schaal portulak! De verzorging is uiterst makkelijk. Alleen maar water geven is genoeg, want door de potgrond is Osmocote gemengd. Dat zijn voedingskorrels die hun plantenvoedsel afgeven als de planten erom vragen. Automatisch! Heb je geen omkijken naar, want je planten zijn daarmee optimaal verzorgd.

Een feest van  bloemen

Dat zuidelijke temperament zit vooral in het gedrag van de bloemen. De portulakplanten die GroenRijk nu aanbeidt, zijn veel beter aan ons klimaat aangepast dan de wat oudere rassen die soms ook nog worden aangeboden. Die bloeiden alleen rijk bij zuidelijke, felle zon. De portulak van GroenRijk bloeit al bij minder zon en daardoor ook veel eerder op de dag dan de oude rassen. Portulak-bloemen doen aan kleine roosjes denken. De Engelsen en Amerikanen noemen deze plant dan ook ‘Moss Rose’. Ze blijven vrij laag (tot 30 cm) en bloeien van juni tot september, of beter gezegd: tot de eerste nachtvorsten er een eind aan maken. Je moet dan wel regelmatig de uitgebloeide bloemen weghalen. Dan gaat de vorming van de stroom aan bloemen gewoon door. De kleuren van de bloemen zijn heel opvallend: rood, geel, wit, lila, paars, roze en zelfs nog diverse tinten daar tussenin. Ze hebben allemaal gele hartjes. De stengels zijn soms iets rood tussen het grijzig groene blad. In iedere schaal zijn minimaal drie kleuren bloemen gecombineerd. Je kunt dus uit verschillende prachtig bloeiende samenstellingen kiezen. 

Zo’n schaal is fantastisch op je balkon of terras

Ideaal voor een vochtige tot droge, zelfs warme standplaats. Dat mag best pal op het zuiden zijn. Hoewel je aan de hand van de wat verdikte,  vetplantachtige blaadjes zou kunnen verwachten dat het echte droogteplanten zijn, is het toch beter ze wel regelmatig water te geven. De planten doen het dan veel beter. Maar het is waar, dankzij het vocht dat de planten in hun verdikte blaadjes en stengels opslaan, kunnen ze droge perioden goed overleven. Zo houden ze het uit waar andere bloeiers allang zouden verwelken, maar helemaal zonder water redden ze het uiteraard niet. De (pot)grond mag tussen twee gietbeurten in wel wat droog worden en je kunt ook gerust een paar weken met vakantie zonder dat er iemand naar je portulakplanten omkijkt. Ook de Osmocote in de potgrond houdt je planten supergezond.

Ook zonder schaal zijn portulaks heel veelzijdig toepasbaar

Portulakplanten zijn ook prachtig voor de rotstuin, als randplanten langs een pad, voor een plek vooraan in de border enz. Heel veelzijdig toepasbaar dus. Dat is goed om te weten, zeker als je ze eenmaal hebt gehad en hebt gemerkt hoe makkelijk en sterk deze planten zijn. Dan wil je ze niet meer missen. Bovendien zijn ze perfect in plantenbakken of zelfs in een hanging basket (samen met hangende planten) als je daar beplanting voor zoekt.

Omring je met zomerse kleur

GroenRijk heeft nog veel meer vrolijke zomerbloeiers voor je in voorraad, zoals vlasleeuwenbekjes (Linaria reticulata), Gazania, kleinbloemige Petunia (ook Mini-Petunia of Calibrachoa) en lage Zinnia’s. En natuurlijk een enorme keuze aan fuchsia’s. Of vlijtig liesjes als je planten voor een schaduwplek zoekt.  Het is een uitgebreid gezelschap. Sommige hebben onverwachte eigenschapen. Als je bijv. Mexicaanse madeliefjes (Erigeron karvinskianus) in je tuin plant, krijg je ze daarna altijd weer terug; die zaaien zich overal uit). Nog meer zomersuggesties: Nemesia, Nierembergia in wit en paars, en de strandviolier (Malcolmia). Je kunt er naar hartelust mee combineren. Zet laagblijvende zomerbloeiende planten die je in een pot of bak toepast, altijd wat hoger, bijvoorbeeld op een buitentafel. Dan kijk je er wat directer op en geniet je er nog meer van.

TIP

Portulakplantjes moet je (net zoals veel andere zomerbloeiers) pas buiten toepassen als er absoluut geen kans op nachtvorst meer is.

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: zonminnende portulakplanten. Vrolijk en rijk bloeiend kant-en-klaar in schalen van 27 cm doorsnee. Minstens drie kleuren per pot. Portulakplanten (Portulaca grandiflora) bloeien van mei tot september met gele, rode, roze, paarse of lila bloemen boven fijn, vetbladachtig blad. Goed bestand tegen droogte. Door de schaal ideaal op balkon en terras. Makkelijk te verzorgen dankzij voedende Osmocote in iedere schaal. 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet