Ananasplant

Ananasplant

De ananasplant 'Corona' is een uiterst decoratieve, exotische kamerplant met heel bijzondere eigenschappen. GroenRijk Tilburg biedt deze vruchtdragend aan. Die vrucht geurt heerlijk en werkt luchtwegverwijdend, daarom wordt deze plant ook wel 'anti-snurkplant' genoemd. De ananasplant produceert ook 's nachts zuurstof en de verzorging is heel eenvoudig! Een geneeskrachtig sieraad in huis,te koop bij GroenRijk Tilburg. 

Ananas comosus Corona: Heerlijk geurend en geneeskrachtig

De naam ananas komt van het woord ‘ananá’ uit een Zuid-Amerikaans-Indiaanse taal wat ‘fruit met een sterke geur’ betekent. De planten die je nu bij tuincentrum GroenRijk Tilburg kunt kopen hebben al een vrucht gevormd die heerlijk naar ananas geurt. Hij smaakt ook naar ananas, maar hij is niet bedoeld om te eten. De ananasplant is een echte sierplant. De vrucht moet je vooral laten zitten:

 • De vrucht van de ananas comosus Corona verspreidt het ontstekingsremmende enzym bromelaïne door de lucht, wat de luchtwegen verwijdt. Dat helpt bijvoorbeeld tegen snurken. Daarom wordt wel aangeraden om juist deze plant in de slaapkamer te zetten. In Zuid-Amerika wordt de plant als zeer geneeskrachtig beschouwd;

 • Daarnaast produceert deze plant zelfs ´s nachts zuurstof voor een betere luchtsamenstelling in huis;

 • De vrucht van de ananasplant Corona ruikt ook gewoon heel erg lekker. Het is een echte natuurlijke luchtverfrisser.

Anti-snurk plant

Snurken is voor veel mensen een echt probleem en niet alleen voor de ‘snurker’ zelf. Het ronkende of zagende snurkgeluid ontstaat tijdens de slaap door vernauwing van de luchtweg tussen de neus en de stembanden. Het is een stagnering van de ademhaling. De ananasplant ‘Corona’ heeft daartegen precies de juiste eigenschappen. De geurstoffen werken ademwegverwijdend en de plant produceert ’s nacht extra zuurstof. Precies wat een snurker nodig heeft. Het zal het snurkprobleem mogelijk niet volledig oplossen, maar het helpt wel!

De vrucht van ananas ‘Corona’ brengt een verrukkelijke geur in huis

De ananasplant is een uiterst decoratieve, exotische kamerplant met heel bijzondere eigenschappen. De soort Ananas comosus is de bekende eetbare ananasplant, die veel te groot wordt om in huis te hebben. De Corona is een van de kweekvormen die veel kleiner blijven. De mooie, stevige, vol groene bladeren worden maar ongeveer 30 centimeter lang, in tegenstelling tot de bijna 1 meter lange bladeren van de wilde soort, en ze missen de scherpe stekels.

Ananassen zijn bromelia’s

Het geslacht Ananas is een van de ruim 1600 leden van de Bromeliafamilie. Er bestaan zo een twintig soorten ananasplanten in het wild. Ze komen allemaal alleen in Zuid-Amerika en Midden-Amerika voor. Waar de soort Ananas comosus oorspronkelijk vandaan komt, weet eigenlijk niemand. De Carib-Indianen hebben de plant op de Caraïbische Eilanden geïntroduceerd. Daar groeiden ze al toen Columbus ze in 1493 voor het eerst zag (en de vruchten proefde) op het eiland Guadeloupe. Tegenwoordig worden de eetbare ananas vruchten overal in de tropen op grote plantages gekweekt. Anders dan veel andere bromelia’s zijn alle soorten Ananas terrestrische planten, dat betekent dat ze met hun wortels in de volle grond groeien. Veel andere bromelia’s groeien vaak in bijvoorbeeld boomkruinen.

Ananasplant Kopen Bij GroenRijk Tilburg

De decoratieve Ananas comosus Corona

De Ananas comosus Corona is dus een echte sierplant, maar wel een met bijzondere medicinale eigenschappen voor een gezonde ademhaling. De plant heeft trouwens nog iets bijzonders: hij produceert ’s nachts zuurstof, wat de meeste andere planten juist vooral overdag doen. Ook daarom is Corona een prachtige plant voor de slaapkamer. Het verspreidt dan ook die heerlijke, verfrissende ananasgeur! Hoe groeit deze ananasvrucht uit de ananasplant?

 • Zoals bij alle bromelia-achtigen groeien de bladeren in rozetten boven elkaar, ze vormen als het ware een koker;

 • In het hart van die koker wordt op een stevige steel de bloeiwijze gevormd. Die bloeiwijze bestaat uit een heel cluster van tientallen bloempjes die dicht op elkaar staan;

 • Na de bloei verdikt de bloemstengel zich tot een vrucht. Pa na een aantal maanden ontstaat zo de typerende, samengestelde ananasvrucht. In dat stadium worden de planten verkocht.

Ook bij GroenRijk koop je ze dus met (sier)vrucht en al!

Ananasplant kweken

De ananasvrucht heeft, zoals kenmerkend is voor ananassen, altijd een kuif van kleine bladeren die ook weer die kokervorm hebben. Die kuif – met een stuk van de vrucht – wordt soms wel gebruikt voor de vermeerdering. Als die top wordt afgesneden en in de grond gezet, vormt hij wortels en groeit er een nieuwe plant uit. Maar meestal worden ananassen vermeerderd door ‘kindplanten’ los te snijden en apart op te potten. Die ‘kindplanten’ worden na de bloei door de ‘moederplant’ vanuit de wortels gevormd. Als dat gebeurt, sterft de moederplant langzaam af. Het duurt een paar jaar tot de kindplantjes zelf weer gaan bloeien. De ananasteelt is dus een heel langdurig proces. Van je vruchtdragende ananas ‘Corona’ zul je vele weken tot maanden plezier hebben.

De verzorging van de Ananas comosus Corona

Je koopt Corona in een kweekpot van 12 cm doorsnee. Zet hem in een sierpot of plant hem over in een sierpot met onderschotel, zodat je een teveel aan gietwater kunt laten weglopen. Gebruik normale verse potgrond als je hem verpot en plant de Corona even diep als hij in de kweekpot stond. Druk de potgrond rond de wortels voorzichtig aan. Geef na het planten royaal water en giet na een half uurtje het overtollige water uit de pot of schotel. De Ananas comosus Corona is daarna makkelijk te verzorgen:

 • Geef de ananasplant regelmatig, maar weinig water;

 • Plantenvoeding is voor deze plant niet per se nodig. Eens per veertien dagen wat vloeibare voeding in het gietwater is ruim voldoende;

 • Zet je ananas Corona op een lichte, warme plek, maar niet in heel fel zonlicht. Vermijd in de zomer de felle zon rond het middaguur;

 • In de winterperiode kan de plant gerust op de vensterbank achter een raam op het zuiden staan, de winterzon is namelijk minder fel;

 • In de zomer kan ‘Corona’ ook heel goed op het balkon of terras staan. Normale kamertemperaturen zijn prima;

 • De plant verdraagt absoluut geen vorst. Laat de temperatuur zelfs liever niet onder de 15 °C zakken. Ook ’s nachts niet!

 • De ananasplant houdt wel van een hoge luchtvochtigheid en vindt het fijn als je regelmatig zijn bladeren besproeit of er lauwwarm water over vernevelt.

TIP!

Anders dan de meeste sier ananasplanten heeft deze ananasplant geen stekelige bladeren. De plant haakt op de vensterbank dus ook niet in de gordijnen en je haalt er je handen niet aan open, de ideale plant voor binnenshuis!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet