Bosviolen

Bosviolen

Geef je bosviolen regelmatig water en ze zullen lang en rijk bloeien

In één koop twee handige draagtrays met elk zes potjes rijk bloeiende bosviolen in op elkaar afgestemde bloemkleuren! Bijvoorbeeld licht- en donkerblauw met geel. Jonge planten waar je heel lang plezier aan zult beleven! Ze blaken van gezondheid en bosviolen hebben altijd iets bijzonders en vertederends. Bosviolen zijn speciaal gekweekte violen. Leuke, lage (15 cm), zeer rijk bloeiende, wintergroene planten met hartvormige blaadjes met iets gekartelde randen. Boven dat blad verschijnen de kleine viooltjes met hun sprekende hartjes in flinke aantallen. De planten bloeien bovendien enorm lang door. Zeker als je ze regelmatig water geeft en de uitgebloeide bloempjes wegknipt. Zo’n traytje bosviolen – met handig draaghengsel – is ook een leuk cadeau voor familie en vrienden!

Zet ze licht, maar niet in de volle zon

Bosviolen houden niet van fel, direct zonlicht. Een lichte tot iets beschaduwde plek buiten (maar binnen kan ook) is het beste. Ze hebben maar weinig verzorging nodig. Bosviolen kunnen buiten goed tegen niet al te best weer, als het maar niet té lang nat blijft. Een teveel aan water moet weg kunnen. De drainage van de grond of de pot waar ze in groeien, moet goed zijn. Bosviolen verdragen zelfs enkele graden nachtvorst. Als het harder gaat vriezen, kun je ze – als je ze buiten in een pot laat groeien – even op een koele plek binnen zetten tot het weer beter wordt (’s winters zijn er vorstvrije periodes genoeg). Maar ook in de volle grond van je tuin kunnen ze goed overleven. Alleen stoppen ze dan even met bloeien als het vriest.

Plant je je bosviolen binnen in een leuke pot (ook die vind je bij GroenRijk in overvloed), geef ze dan in een matig warme ruimte één keer per week water. Doe daar wel wat plantenvoeding in. Kies voor je bosviolen voeding voor bloeiende planten. GroenRijk heeft ook dat voor je in voorraad. Als het in de kamer erg warm is, wat vaker water geven, maar houd het wel bij éénmaal plantenvoeding per week. Deze bosviolen kunnen maandenlang doorbloeien. Zeker als je de uitgebloeide bloempjes regelmatig weg knipt, zal de stroom nieuwe bloempjes die ontstaan, enorm lang blijven doorgaan.

Wat ‘bosviolen’ eigenlijk zijn

De bosviolen die GroenRijk nu aanbiedt, zijn hybriden (kruisingsproducten) met een genetische afstamming van verschillende soorten violen. Heel belangrijk daarbij zijn de hoornviooltjes (Viola cornuta) die als kenmerk een ‘hoorn’ (cornutus) aan de achterkant van het onderste (hangende) bloemblaadje hebben. Daar kun je die afstamming aan herkennen. Hoornviooltjes komen oorspronkelijk uit de Pyreneeën. Er is enorm veel mee gekruist en dat gebeurt nog steeds. Daardoor is er een uitgebreide Viola Cornuta Groep van violenrassen ontstaan, waar de bosviolen dus bij horen. Bosviolen worden meestal op kleur verkocht. Er zijn wel rasnamen, maar die worden veel minder vermeld en gebruikt. Met de kleurrijke rassen die GroenRijk nu aanbiedt, kun je prachtige combinaties maken! Haal ze uit hun kweekpotjes en plant ze in een leuke, pot, schaal of mand in normale standaard potgrond. Het zijn groenblijvende plantjes.

Onder de honderden verschillende soorten wilde violen bestaat overigens een echte soort – dus geen hybride) die ook bosviool wordt genoemd: dat is Viola silvestris die in heel West-Europa in de bossen voorkomt en die bloeit met warmblauwe bloemen (blauw waar iets rood in zit).

Bosviolen zijn meerjarig

Het zijn in principe vaste, blijvende planten. Je kunt planten die binnen hebben gestaan daarom als ze zijn uitgebloeid gerust in de volle grond van je tuin planten en er nog jaren plezier van hebben. Maar zorg dan wel dat die binnenplanten eerst even aan de omstandigheden buiten kunnen wennen. Je moet ze  – zoals dat heet – afharden. Dat lukt door planten uit je kamer in het voorjaar (bijv. in april) eerst een weekje bij mooi weer overdag buiten te zetten en ze ’s avonds weer binnen te halen. Als daarna nog een vorstvrije periode volgt (ook ’s nachts) zijn ze voldoende ‘afgehard’ om definitief buiten verder te groeien. Ook lichte nachtvorst kunnen ze dan hebben. Zorg wel dat ze de winter daarop niet in lang nat blijvende grond staan, anders kunnen de wortels wegrotten.

In de tuin bloeien de planten zo’n volgend jaar meestal van mei tot september. De vroege (of late) bloei van de planten die je nu koopt wordt bereikt door kwekerskunde. Door allerlei maatregelen en de juiste rassenkeuze is de bloeiperiode van veel planten namelijk te manipuleren.

TIP

Heel leuk: de bloemen van  bosviolen zijn eetbaar. Je kunt de kleurrijke bloempjes dus letterlijk door de sla mengen. Maar puur als garnering staan ze ook heel vrolijk. Het proberen waard! De bloempjes smaken lekker friszoet.

In kort bestek

Bosviolen zijn vrolijke, kleurrijk bloeiende violen die tot de groep hoornviooltjes (Viola Cornuta Groep) behoren. GroenRijk biedt ze nu super voordelig aan: twee handige draagtrays (met elk zes plantjes) in één koop. Ze bloeien maandenlang door. In de tuin, maar ook in de kamer! Zet ze in een leuke pot of bak. Je kunt ze vervolgens in het voorjaar in je tuin planten, want ze zijn meerjarig. Geef regelmatig water en eens per week wat plantenvoeding. Uitgebloeide bloemen wegnemen verlengt de bloeitijd nog eens extra GroenRijk.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beste Folder Awards 2024 gewonnen!

Mooi nieuws! Tijdens de consumentenverkiezing 'Beste Folder Awards 2024' in Amersfoort op dinsdag 21 mei jl. hebben we opnieuw de felbegeerde Beste Folder Awards gewonnen! Zowel de papieren als de online folder van GroenRijk zijn bekroond als beste folders in de categorie bouwmarkt, tuin & dier. Het juryrapport prees de papieren folder als ‘duidelijk leesbaar en overzichtelijk’ en de digitale folder vanwege de ‘prachtige opmaak’.
 
De Beste Fold...

Lees meer...
Struikroos, krachtig bloeiend en geurend

Rosa Tantau Premium is een collectie van unieke rozensoorten die vooral opvallen door een veelheid aan grote, dichtgevulde, sierlijke bloemen die lang doorbloeien en vaak ook nog heerlijk geuren!

 

Op het hoogste niveau

Glanzend donkergroen blad, een mooie, bossige groeiwijze en opvallend veel grote en dichtgevulde bloemen: dat is de Rosa Tantau. Deze bijzondere rozen zijn gekweekt door de wereldberoemde teler Rosen Tanta...

Lees meer...
Bloemen op jullie bruiloft

Het plannen van je bruiloft is een avontuur vol keuzes, van locatie en catering tot muziek en decoraties. Een van de meest persoonlijke en visueel indrukwekkende elementen zijn de bloemen. Zowel het bruidsboeket als de corsages spelen een cruciale rol in het creëren van de sfeer en uitstraling van je grote dag. Maar hoe maak je de juiste keuzes bij het selecteren van deze bloemen? Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de perfecte keuze.

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet