Salvia

Salvia

Deze salie staat graag op een zonnige plek in border of plantenbak

Deze salie (Salvia nemorosa ‘Caradonna’) is er een uit een groot aantal cultivars van een vanouds zeer gewilde, rijkbloeiende saliesoort: Salvia nemorosa uit Midden- tot Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. Bijna iedereen kent de eenjarige vuursalie (Salvia splendens) met zijn knalrode bloeiaren, maar zo zijn er nog ruim 900 andere eenjarige, tweejarige en meerjarige soorten waarvan ook weer honderden kweekvormen bestaan. Sommige zijn tropisch (o.a. uit Midden- en Zuid-Amerika), andere perfect voor ons klimaat. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is zo’n meerjarige, vaste plant die in het najaar bovengronds afsterft, maar de wortels leven door de winter heen en vanuit de wortels verschijnen in het voorjaar weer nieuwe scheuten die rijk zullen bloeien. Het is een uiterst dankbare, ideale borderplant die het ook in een flinke pot of plantenbak goed doet. Hij vraagt weinig onderhoud, gaat rustig zijn gang, woekert niet, vlinders en andere insecten zijn er dol op en van slecht weer trekt hij zich weinig aan.

Over Salvia nemorosa

Salvia nemorosa heette eerder ook Salvia × superba. Die naam zie je nog wel eens. De ‘×’ geeft aan dat men toen dacht dat het een kruisingssoort was – mogelijk geldt dat voor enkele cultivars – maar de soort komt wel degelijk zuiver in de natuur voor. Ze vormt een korte, stevige wortelstok, heeft geen bladrozetten, maar kortgesteelde ovale, iets grijsgroene bladeren aan de stengels en kleine violette bloemen in dichte (later in het seizoen wat lossere) aren daar bovenuit. Van die echte soort is ook ‘Caradonna’ afgeleid. ‘Caradonna’ wordt ca. 65 cm hoog (bloeiend) en ongeveer 40 cm breed, bloeit met volbezette, donker-blauwviolette aren (juni-augustus), maar heeft een extra dat veel andere cultivars missen: prachtige, donkerpaarse stengels die het dofgroene blad dragen. Heel mooi! Het is een stevige, opgaande groeier die in de herfst bovengronds afsterft.

Andere Nemorosa-cultivars

Heel bekend en al tientallen jaren zeer gewild is ‘Ostfriesland’ uit 1955 (kwekerij Pagels, Duitsland). Die blijft lager (45 cm) dan ‘Caradonna’, maar wordt breder (65 cm), bloeit violetblauw (juni-september) en heeft tamelijk lichtgroen blad. Salvia nemorosa ‘Amethyst’ wordt 60-80 cm hoog en bloeit violetroze. Het ras ‘Mainacht’ werd in 1956 geïntroduceerd (Foerster), wordt 60 cm hoog en bloeit blauwviolet vanaf mei tot augustus. ‘Viola Klose’ wordt 40 cm hoog en bloeit nog vroeger. ‘Blauhügel’ (50 cm) bloeit zuiver blauw. En zo zijn er meer.

Andere saliesoorten

Het meest bekend is salie als keukenkruid (Salvia officinalis). Deze soort is halfwintergroen en bloeit in juni-juli (paarsviolet). Als sierplant zijn heel bekend de paarsbladige vormen ‘Purpurascens’ en ‘Tricolor’ die grijsgroen-geel-paarsood blad heeft. Als sierplant zijn ook tal van een- en tweejarige, zomerbloeiende soorten zeer gewild: Salvia argentea heeft witwollig blad en witte bloemen, S.

farinacea paarsviolette bloemen en blauwachtige stengels. Scharlei (muskaatsalie) is een soort uit Zuid-Europa (S. sclarea) die violet tot lichtrood bloeit. De van mei tot oktober bloeiende vuursalie (S. splendens) noemden we hierboven al. Zo zijn er honderden. GroenRijk heeft ook wat deze soorten en hun cultivars betreft een rijk aanbod.

‘Caradonna’ vraagt weinig zorg

Plant ‘Caradonna’ in goed doorlatende, voedzame, normale tuin- of standaard-potgrond. Zet hem op een zonnige tot heel licht beschaduwde plek. Zorg dat de grond nooit helemaal uitdroogt. Als je de stengels direct na de bloei licht terugknipt gaat de plant nog eens bloeien. Laat de laat in het jaar afstervende stengels gerust zitten. Die zorgen voor winterbescherming van de wortels eronder. Ruim pas in het voorjaar de afgestorven stengels op voor de nieuwe stengels verschijnen en geef de planten dan ook een goede voorraadbemesting met organische mest. Dan kunnen ze tijden vooruit zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Hoef je alleen maar van je planten te genieten en te sproeien als het lang droog blijft.

TIP

Salvia nemorosa ‘Caradonna’ laat zich prachtig combineren met o.a. duizendblad (Achillea), Zeeuws knoopje (Astrantia), rode zonnehoed (Echinacea), klokjesbloemen (Campanula), diverse soorten ooievaarsbek (Geranium), beemdkroon (Knautia), kattenkruid (Nepeta) en halfheesters zoals lavendel (Lavandula) en Hebe. Een schitterende variatie aan bloem- en plantvormen waar je zo een border mee kunt vullen! GroenRijk heeft ze allemaal!

In kort bestek

Salvia nemorosa ‘Caradonna’ is een prachtige meerjarige salie, die rijk bloeit (juni-augustus) met donker-blauwviolette aren (ca. 65 cm hoog) aan opvallend mooie, paarse stengels. Deze salie combineert uitstekend met tal van andere borderplanten, trekt vlinders aan en vraagt weinig zorg. Voor zon tot lichte schaduw en normale tuin- of potgrond. Ook een goede snijbloem.

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet