Kentiapalm

Kentiapalm

De kentiapalm is een sterke, prachtige, makkelijk te verzorgen tropische palm

De kentiapalm – er zijn twee nauwverwante soorten – is een tropische palm die stamt van het paradijselijke Australische eiland Lord Howe in de Stille Oceaan (tussen Australië en Nieuw-Zeeland). Beide soorten – meer Howea-soorten zijn er niet – lijken sterk op elkaar. Ze vormen een stam en donkergroene, geveerde bladeren. Bij de iets kleinere soort Howea belmoreana worden die tot 45 cm lang, maar bij de grotere soort Howea forsteriana, die GroenRijk nu speciaal aanbiedt, gaat de bladsteellengte wel tot 90 cm en bij de breed uitwaaierende geveerde bladeren zijn de deelbladeren 2-3 cm breed en tot wel 60 cm lang. Deze bladplanten koop je nu 95 cm hoog en met meer stammetjes bij elkaar in een kweekpot met een doorsnee van 19 cm. Elegante prachtplanten die langzaam groeien en heel oud kunnen worden.

 

De meest gekweekte soort

Howea forsteriana is de meest gekweekte soort omdat deze de minste verzorging nodig heeft. Als de beide hierboven genoemde soorten nog jong zijn, zijn ze moeilijk van elkaar te onderscheiden. Kleine verschillen zijn dat de stammetjes bij H. forsteriana onderaan niet verdikt zijn en de geveerde bladeren vertonen aan de onderzijde geschubde plekjes. Meer verschil is er niet, behalve  – na heel wat jaren – de uiteindelijke grootte: ze kunnen allebei tot zo’n 2,5 m hoog worden, maar H. forsteriana kan dan ook wel tot 3 m breed zijn. Kentiapalmen groeien langzaam en hoeven daardoor maar om de drie jaar te worden verpot. Je moet daarvoor een type pot gebruiken dat hoger is dan breed, anders kunnen de wortels onvoldoende ‘uit de voeten’. Potten breder dan 30 cm zul je nooit nodig hebben. Verpot je kentiapalm laat in het voorjaar in normale standaardpotgrond. GroenRijk heeft alle benodigde materialen voor je in voorraad.

 

De beste verzorging

Omdat dit een van de sterkste, altijdgroene palmsoorten voor binnen is, is de verzorging ook heel makkelijk. Je kunt Howea forsteriana een plek geven die licht tot iets meer beschaduwd is. Volle zon vlak bij een raam is niet nodig, maar ook dat verdraagt hij. Die flexibiliteit is een van de redenen waarom binnenhuisbeplanters en kantoortuininrichters deze plant zo graag gebruiken. Overigens stoppen kentiapalmen met groeien als ze te donker staan. Andere redenen voor de voorliefde voor deze soort zijn dat deze soort heel weinig last heeft van ziekten en plagen en dat het een heel goede luchtzuiveraar is. Bovendien verdraagt de plant vrij veel stof op het blad. Toch is het goed om de kentiapalm zo nu en dan lekker in de regen buiten te zetten, of het met lauw water te douchen. Het blad blijft dan mooi frisgroen. Spons de bladeren nooit af met een zogenaamd bladglansmiddel. Dat kan ze beschadigen. Als er geen kans op nachtvorst meer is, mag je kentiapalm trouwens de hele zomer buiten staan. Maar als hij binnen nogal donker stond, moet je hem dan wel aan het felle licht buiten laten wennen. Zet hem dan eerst op een bewolkte dag buiten en liefst ook eerst op een schaduwplek waar niet de hele dag de volle zon op staat. Kentiapalmen doen het goed bij normale kamertemperaturen, maar – het zijn tenslotte tropische planten – lagere temperaturen dan 13 °C verdragen ze niet. Ze vragen vrij veel water. Zorg dat de potkluit steeds vochtig blijft. De kweekpot mag niet in het water staan. Voor deze planten is een sierpot (met een drainagegat onderin) op een onderschotel het meest ideaal. Dan kun je een doorlekkend teveel aan gietwater zo nodig zelfs afgieten en kunnen de wortels niet gaan rotten. GroenRijk heeft de juiste potten voor je. Als de planten in rust zijn – tijdens de winterperiode – minder water geven. Als je ziet dat de groei weer begint, meer gaan gieten. Geef tijdens de groei om de twee weken wat vloeibare plantenvoeding in het gietwater of gebruik voedingsmiddelen die je bij de wortels in de potgrond steekt en die voeding afgeven als de plant erom vraagt. Ook die middelen heeft GroenRijk voor je. Makkelijk, dan hoef je alleen nog maar te gieten. Hoewel kentiapalmen lage luchtvochtigheden goed verdragen, is juist zo’n pot met onderschotel wel prettig voor ze, omdat daarop regelmatig wat water staat dat dan vlakbij de plant verdampt en zo de luchtvochtigheid rond de palm wat verhoogt.

 

Een prima luchtzuiveraar

Samen met o.a. de goudpalm (Dypsis lutescens) en de stokpalm (Rhapis excelsa) is deze kentiapalm (Howea forsteriana) een van de beste luchtzuiveraars. De plant haalt met zijn ademhaling (via de bladeren) vervuilende deeltjes en gassen uit de lucht en gebruikt die stoffen voor zijn groei. Per dag gaan er heel wat liters lucht door de bladeren heen: vuil erin en zuiver (met zuurstof) eruit. De kentiapalm is dus niet alleen heel mooi, maar ook nog eens heel goed voor je gezondheid.

 

Tropische uitstraling

Bijna alle palmen groeien uitsluitend in de tropen en subtropen.  De palmsoorten die bij ons vooral als kamerplanten binnenshuis worden toegepast, zijn niet de echte, hoge, boomvormige stamvormers die iedereen wel kent. Het zijn vooral soorten die onvertakt laag en struikvormig groeien of waarbij aan lage stammen hele bossen bladstelen ontspringen. Kentiapalmen behoren tot die laatste groep. Overigens zijn er meer dan 3400 soorten palmen bekend. Alle palmen hebben één ding gemeen: hun stammen of stammetjes hebben maar één groeipunt: de eindknop. Als die wordt beschadigd of verwijderd, sterft zo’n stam af. Daarom mag je als je dat nodig vindt, wel enkele bladeren verwijderen, maar je moet nooit de stammen gaan snoeien.

 

TIP

Kentiapalmen kunnen uiteraard bloeien en dus ook vruchten dragen, maar bij de potplanten komt dat zelden of nooit voor. Beschouw deze palmen dus maar als echte design- en elegante bladplanten. Je haalt er een vakantiesfeer mee in huis. Ook zonder te bloeien zijn ze fantastisch.

 

In kort bestek

GroenRijk heeft nu prachtige, elegante, tropische kentiapalmen (Howea forsteriana) van hoge kwaliteit in de aanbieding (potdoorsnee 19 cm; hoogte 95 cm). Deze palmen verdragen veel schaduw, maar ze mogen ook in de volle zon staan. Ze zijn heel makkelijk te verzorgen, kunnen heel oud worden en zuiveren de lucht in je living of op je werkplek. Zomer en winter groen. Ze mogen ’s zomers ook buiten staan. Ideale, sterke designplanten in elk type interieur.

 

Kijk voor meer informatie op groenrijk.nl

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Verse overvloed met de Italiaanse kruiden

Met verse kruiden wordt je keukenkunst gegarandeerd verfijnder. GroenRijk verkoopt een Italiaanse mix van rozemarijn, salie, tijm en lavendel die een geraffineerde smaak geven aan gerechten. Bovendien staan de plantjes mooi in potten in de keuken of op een eigen plek in de tuin.

 

Mediterrane smaakmakers

Met wat verse rozemarijn, tijm, salie en lavendel in je gerechten wordt je in een handomdraai een keukenmaestro. Deze k...

Lees meer...
Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet