Alles wat je moet weten over de Petunia Surfinia

Alles wat je moet weten over de Petunia Surfinia

Ja, zet de Petunia Surfinia in de volle zon en geef de plant regelmatig water voor een rijke bloei.

De Petunia Surfinia is een heel speciale soort Petunia’s. Surfinia’s vormen geen apart plantengeslacht, Surfinia is zelfs geen wetenschappelijke plantennaam. Surfinia begon ooit als een merknaam, maar ondertussen wordt deze naam al meer dan twintig jaar geassocieerd met de bloemsoort die je hiernaast ziet.

Prachtige planten

Surfinia’s zijn kort gezegd een soort van hang-Petunia’s, die enorm rijk en lang bloeien en ook nog eens amper weersgevoelig zijn. Ze bloeien vanaf het late voorjaar tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor hanging baskets, hang potten, plantenbakken en balkonbakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten waar ze met hun kruipende ranken een waar bloementapijt zullen vormen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Als ze te veel schaduw krijgen, gaan de bloemen wel wat minder goed open. Ze zijn er in tal van kleuren: rood, roze, violet, paars, wit en ook met geaderde vormen. Keuze genoeg dus! Er zijn met de bloemkleuren prachtige combinaties te maken in je tuin. Vergeleken met de van oudsher bekende ‘gewone’ Petunia’s, hebben Surfinia’s veel betere eigenschappen:

  • Deze enorm sterk rankende planten (de ranken kunnen wel 1,5 meter lang worden) produceren een waterval aan bloemen, die vele maanden aanhoudt;

  • Daarnaast kunnen de planten veel beter tegen slechte weersomstandigheden dan de vanouds bekende Petunia’s;

  • De Petunia Surfinia vragen ook minder zorg dan hun voorganger.

De Petunia Surfinia zijn dus de ideale tuinplanten!

Het verhaal van de Surfinia’s

Het verhaal van de Surfinia’s begon met een toevallige ontdekking. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Japanse wetenschapper Dr. Ushio Sakazaki voor het Japanse multinational bedrijf Suntory in het zuiden van Brazilië bij de grens met Argentinië en Uruguay bezig met een wijnbouw project. Hij vond daar een rijkbloeiende, wilde Petunia-soort met een afwijkende groeivorm. Volledig onder de indruk van deze plant, nam hij het mee terug naar Japan. Tot dat moment was Suntory een familiebedrijf dat al sinds 1899 voornamelijk actief was in de sectoren voor drank, frisdranken en voeding. Ze produceerden eigen merkproducten en hadden de licentie in Japan voor Amerikaanse producten zoals Pepsi. Bij Suntory zag men de mogelijkheden van Sakazaki’s vondst en ging ermee aan de slag. Tal van kruisingsproducten volgden. Het was het begin van een compleet nieuwe divisie binnen het Suntory-concern dat in Osaka is gevestigd en nu in z’n totaliteit, inclusief de planten divisie, goed is voor een wereldwijde omzet van miljarden dollars. Suntory’s Flower Division werkt met licentie bedrijven in tientallen landen.

Het miljarden verhaal: van de drankenindustrie naar de plantenindustrie

Suntory werd al snel dé pionier op het gebied van vegetatieve vermeerdering van eenjarige planten. In 1989 werden de eerste nieuwe Petunia’s met hun unieke eigenschappen onder de merknaam Surfinia®’s in Japan geïntroduceerd. Het werd een gigantisch succes. In het voorjaar van 1992 volgde de wereldwijde introductie van deze prachtige bloemen. In Europa werden meteen al enkele miljoenen planten verkocht, toen alleen nog in de kleuren paars, roze en wit. Dat zijn er nu jaarlijks menig miljoenen meer en in veel meer kleuren, onder andere dankzij samenwerking met Nederlandse en Duitse laboratoria.

“Wij verkopen geen massa spul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten”

Suntory behoort niet tot de groep plantenkwekers die ieder jaar met steeds weer nieuwe rassen komt. Wat ze aan nieuwe planten op de markt brengen wordt jarenlang in verschillende klimaatgebieden getest. Ze streven vooral naar kwaliteit. Mr. Sarada, directeur van Suntory’s Flower Division, zei ooit: “Wij verkopen geen massa spul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten”. Die instelling is nog steeds het uitgangspunt bij Suntory. Petunia Surfinia’s stralen dat zichtbaar uit. Suntory is ook de ontwikkelaar van een andere groep Petunia-achtige bloeiers, de Million Bells®, die behoren tot het geslacht Calibrachoa.

Tips voor het verzorgen van Petunia Surfinia’s

Wil jij nu ook deze prachtige, gekleurde bloemen in jouw tuin of in huis? Dat kan! Wij hebben een aantal tips voor het verzorgen van deze unieke, bloeiende tuinplanten voor je op een rij gezet:

  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van je Surfinia’s. Je helpt ze dan om nog rijker door te bloeien;

  • De Petunia Surfinia’s vragen veel voeding om rijk te kunnen bloeien: geef ze eens per week plantenvoeding in het gietwater en laat hun wortelkluiten niet uitdrogen;

  • De Surfinia’s hebben veel voedingsstoffen nodig, dus plant ze ook niet in te kleine potten;

  • Zet de Petunia Surfinia in de volle zon voor een rijke bloei. Je kan ze op de grond laten groeien voor een kleed van bloemen of ze laten ranken aan je schutting.

Kom langs bij tuincentrum GroenRijk Tilburg en bekijk deze speciale bloemen in het echt!

Bezoek het tuincentrum 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Campanula Addenda Ambella Purple: paarse magneet

Met haar stijlvolle klokjes vormt de compacte Campanula Addenda Ambella Purple een prachtig paars plaatje. Twee keer per jaar trakteert de bolvormige plant je op een bloemenfontein en geeft je tuin, balkon of huiskamer klasse.

 

De aandacht van Addenda

De Campanula of klokjesbloem is een bergplantje dat hele bloemenvelden kan vormen en in het wild vooral voorkomt in Oost-Europa. Ze bloeit twee keer per jaar. Kwekers...

Lees meer...
Elk jaar meer Hortensia!

Juni is op en top hortensia tijd. Daarom is de Hydrangea macrophylla, ofwel Bolhortensia of Boerenhortensia met extra veel bloemen deze week extra voordelig.

 

Hortensia’s, ze bloeien weer!

Het is onvoorstelbaar hoeveel grote kleurrijke bloemen Hortensia’s weten te produceren. Bij Boerenhortensia’s gaat de bloei gemakkelijk 8 tot 10 weken aaneengesloten door. Zeker als je geregeld wat plantenvoeding toevoegt blijven horte...

Lees meer...
Sundaville, de zomer in bloemvorm!

Warmte kust een Sundaville pas echt wakker. Niet voor niets zie je deze plant vanaf april voor het eerst in je tuincentrum. Zodra de buitentemperatuur boven de 12 graden komt, begint de Sundaville uit de maagdenpalmfamilie aan het nieuwe seizoen. Heb jij een mooie plek voor deze tropische verrassing?

 

Sundaville is niet haar enige naam…

Ging er bij Sundaville niet meteen een lichtje branden? Misschien ken je haar als Man...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet