Alles wat je moet weten over de Petunia Surfinia

Alles wat je moet weten over de Petunia Surfinia

Ja, zet de Petunia Surfinia in de volle zon en geef de plant regelmatig water voor een rijke bloei.

De Petunia Surfinia is een heel speciale soort Petunia’s. Surfinia’s vormen geen apart plantengeslacht, Surfinia is zelfs geen wetenschappelijke plantennaam. Surfinia begon ooit als een merknaam, maar ondertussen wordt deze naam al meer dan twintig jaar geassocieerd met de bloemsoort die je hiernaast ziet.

Prachtige planten

Surfinia’s zijn kort gezegd een soort van hang-Petunia’s, die enorm rijk en lang bloeien en ook nog eens amper weersgevoelig zijn. Ze bloeien vanaf het late voorjaar tot de vorst er in de herfst een eind aan maakt. Ze zijn uitermate geschikt voor hanging baskets, hang potten, plantenbakken en balkonbakken, maar je kunt ze ook in de volle grond planten waar ze met hun kruipende ranken een waar bloementapijt zullen vormen. Ze houden van zon, maar verdragen ook lichte schaduw. Als ze te veel schaduw krijgen, gaan de bloemen wel wat minder goed open. Ze zijn er in tal van kleuren: rood, roze, violet, paars, wit en ook met geaderde vormen. Keuze genoeg dus! Er zijn met de bloemkleuren prachtige combinaties te maken in je tuin. Vergeleken met de van oudsher bekende ‘gewone’ Petunia’s, hebben Surfinia’s veel betere eigenschappen:

  • Deze enorm sterk rankende planten (de ranken kunnen wel 1,5 meter lang worden) produceren een waterval aan bloemen, die vele maanden aanhoudt;

  • Daarnaast kunnen de planten veel beter tegen slechte weersomstandigheden dan de vanouds bekende Petunia’s;

  • De Petunia Surfinia vragen ook minder zorg dan hun voorganger.

De Petunia Surfinia zijn dus de ideale tuinplanten!

Het verhaal van de Surfinia’s

Het verhaal van de Surfinia’s begon met een toevallige ontdekking. In de jaren ’80 van de vorige eeuw was de Japanse wetenschapper Dr. Ushio Sakazaki voor het Japanse multinational bedrijf Suntory in het zuiden van Brazilië bij de grens met Argentinië en Uruguay bezig met een wijnbouw project. Hij vond daar een rijkbloeiende, wilde Petunia-soort met een afwijkende groeivorm. Volledig onder de indruk van deze plant, nam hij het mee terug naar Japan. Tot dat moment was Suntory een familiebedrijf dat al sinds 1899 voornamelijk actief was in de sectoren voor drank, frisdranken en voeding. Ze produceerden eigen merkproducten en hadden de licentie in Japan voor Amerikaanse producten zoals Pepsi. Bij Suntory zag men de mogelijkheden van Sakazaki’s vondst en ging ermee aan de slag. Tal van kruisingsproducten volgden. Het was het begin van een compleet nieuwe divisie binnen het Suntory-concern dat in Osaka is gevestigd en nu in z’n totaliteit, inclusief de planten divisie, goed is voor een wereldwijde omzet van miljarden dollars. Suntory’s Flower Division werkt met licentie bedrijven in tientallen landen.

Het miljarden verhaal: van de drankenindustrie naar de plantenindustrie

Suntory werd al snel dé pionier op het gebied van vegetatieve vermeerdering van eenjarige planten. In 1989 werden de eerste nieuwe Petunia’s met hun unieke eigenschappen onder de merknaam Surfinia®’s in Japan geïntroduceerd. Het werd een gigantisch succes. In het voorjaar van 1992 volgde de wereldwijde introductie van deze prachtige bloemen. In Europa werden meteen al enkele miljoenen planten verkocht, toen alleen nog in de kleuren paars, roze en wit. Dat zijn er nu jaarlijks menig miljoenen meer en in veel meer kleuren, onder andere dankzij samenwerking met Nederlandse en Duitse laboratoria.

“Wij verkopen geen massa spul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten”

Suntory behoort niet tot de groep plantenkwekers die ieder jaar met steeds weer nieuwe rassen komt. Wat ze aan nieuwe planten op de markt brengen wordt jarenlang in verschillende klimaatgebieden getest. Ze streven vooral naar kwaliteit. Mr. Sarada, directeur van Suntory’s Flower Division, zei ooit: “Wij verkopen geen massa spul, in feite verkopen wij plezier en geluk in de vorm van bloeiende planten”. Die instelling is nog steeds het uitgangspunt bij Suntory. Petunia Surfinia’s stralen dat zichtbaar uit. Suntory is ook de ontwikkelaar van een andere groep Petunia-achtige bloeiers, de Million Bells®, die behoren tot het geslacht Calibrachoa.

Tips voor het verzorgen van Petunia Surfinia’s

Wil jij nu ook deze prachtige, gekleurde bloemen in jouw tuin of in huis? Dat kan! Wij hebben een aantal tips voor het verzorgen van deze unieke, bloeiende tuinplanten voor je op een rij gezet:

  • Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen van je Surfinia’s. Je helpt ze dan om nog rijker door te bloeien;

  • De Petunia Surfinia’s vragen veel voeding om rijk te kunnen bloeien: geef ze eens per week plantenvoeding in het gietwater en laat hun wortelkluiten niet uitdrogen;

  • De Surfinia’s hebben veel voedingsstoffen nodig, dus plant ze ook niet in te kleine potten;

  • Zet de Petunia Surfinia in de volle zon voor een rijke bloei. Je kan ze op de grond laten groeien voor een kleed van bloemen of ze laten ranken aan je schutting.

Kom langs bij tuincentrum GroenRijk Tilburg en bekijk deze speciale bloemen in het echt!

Bezoek het tuincentrum 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet