Sansevieria

Sansevieria

Ja, deze Sansevieria is een sterke plant die bekend staat om zijn luchtzuiverende werking

Deze bijzondere ‘vrouwentong’ is in 2013 gelanceerd en maakt sindsdien een bijna ongekende zegentocht mee. Vanwege zijn robuuste eigenschappen is hij zelfs tot ‘Student Plant of the Year’ uitgeroepen. Sansevieria (spreek uit Sanse-vie-eeriaa, niet Sanse-veeriaa) kirkii ‘Friends’ wordt ook wel de ‘Commando onder de planten’ genoemd. Hij weet zich namelijk onder (bijna) alle omstandigheden te redden en laat je niet gauw – zeg maar nooit – in de steek. Echt een ‘vriend voor het leven’ waar je altijd van op aan kunt en die maar heel weinig van jou vraagt.

‘Friends’ behoort tot een Sansevieria-soort uit Oost-Afrika: Sansevieria kirkii, een van de ongeveer zeventig soorten Sansevieria’s die er bestaan. Deze soort heeft heel speciale eigenschappen. Het is dus een plant uit de tropen. Dan zou je weelderige groei verwachten, maar dat valt bij ‘Friends’ best mee. Als hij het bij je naar zijn zin heeft, vormt hij vanuit de pot veel nieuwe scheuten, maar die worden – anders dan bij veel andere vrouwentongen – niet hoger dan 20-30 cm. Eigenlijk zijn het kortgesteelde bladeren die uit een soort wortelstok groeien. Als je goed kijkt zie je dat ze uit een soort bladrozet tevoorschijn komen – bij de voet komt ieder blad uit een kokertje van andere bladeren die niet verder uitgroeien. Dat zie je bij meer planten uit de familie van de Dracaenaceae (ook wel Agavaceae) – daar horen de Sansevieria’s dan ook bij.

Fantastisch blad!
Sansevieria ‘Friends’ heeft werkelijk prachtig blad. Veel mooier dan je van de ‘gewone’ vrouwentongen gewend bent. Het is donkergroen en heel mooi gemarmerd. Je koopt deze planten nu bij GroenRijk in een flinke maat – ze hebben al veel bladeren en zijn gekweekt in een royale pot van 15 cm doorsnee. Dat toont meteen! Daar kun je dus ook als cadeau mee scoren. ‘Friends’ is er goed voor! En wat nog mooier is: Sansevieria’s staan bekend om hun luchtzuiverende werking. Ze ademen vervuilde lucht in en scheiden schone zuurstof uit. En dat niet alleen: ze vormen tijdens dat fotosynthetische proces ook heel veel zogenaamde negatieve ionen (een soort elektrisch geladen luchtdeeltjes) die heel goed voor ons zijn en waarvan er voldoend in de lucht moeten zitten die we inademen. Krijgen we daar te weinig van dan kunnen we ziek worden. Met Sansevieria’s kun je dat voorkomen. Het zijn geweldige ionisatoren. Ook heel goed in kantooromgevingen.

Bijna onverwoestbaar
Door zijn compacte groei en ijzersterke gestel is Sansevieria ‘Friends’ een plant die overal past en wil groeien. Helemaal als hij voldoende licht krijgt en af en toe water en voeding. Geef nooit te veel water. Je mag hem gerust een keertje vergeten of een paar weken op vakantie gaan. Dat zal ‘Friends’ je niet kwalijk nemen. Als je hem verwaarloost zal de groei stagneren, maar hij houdt het heel lang vol en zal weer vrolijk doorgroeien als je hem daarna weer goed verzorgt. Eén ding: zorg wel dat de temperatuur in de omgeving waar hij staat niet onder 10 °C zakt. Anders krijgt hij het te koud en kan hij gaan rotten bij de bladbasis. Z’n tropische aard heeft hij niet verloren… Nog iets: zet je ‘Friends’ nooit vanuit een licht beschaduwde plek ineens in de volle hete zon: dan kan het blad namelijk schroeiplekken gaan vertonen.

Andere Sansevieria’s
Sansevieria kirkii ‘Friends’ behoort tot de selecte groep van minder bekende soorten. De meest gekweekte vrouwentongen – ze worden ook wel bajonetplanten genoemd –  behoren tot de soort Sansevieria trifasciata. Daarvan bestaan tientallen cultivars met grijsgroen, groen, geel gestreept en zilver gemarmerde bladeren. Sommige worden wel tot 150 cm hoog. Iets minder algemeen zijn de kweekvormen van Sansevieria cylindrica die cilindervormig opgerold bladeren hebben die tot ca. 100 cm lang en wel 2-3 cm dik kunnen zijn. Jonge bladeren vertonen vaak donkergroene dwarsbanden, ouder blad kan bij deze soort gegroefd zijn.

De bloei
Sansevieria’s kunnen prachtig bloeien met vaak sterk naar honing ruikende bloemen (de nectar kan eruit druipen!). Die bloemen zijn wittig of geelachtig en ze staan als een soort smalle buisjes in flinke aantallen in recht omhoog groeiende bloeiwijzen.

De naam
Sansevieria’s  zijn genoemd naar de geleerde krijgsman Raimondo di Sangro, geboren in Napels, vorst van San Seviero (1710-1771). Deze vorst had in zijn paleis een eigen laboratorium en heeft tal van wetenschappelijke vindingen op zijn naam staan. De Nederlandse namen ‘vrouwentongen’ en ‘bajonetplant’ spreken voor zich, evenals het Engelse ‘Mother-in-law’s tongue’. Dan is het Amerikaanse ‘Snake Plant’ al een stuk vriendelijker.

TIP
Beschadig de punten van de bladeren niet. Als dat gebeurt, groeit zo’n blad niet verder door.

In kort bestek
Sansevieria kirkii ‘Friends’ is een prachtige, bijzondere, compact groeiende, tot 30 cm hoge ‘vrouwentongen’plant met donkergroene, zilver gemarmerd bladeren. Ongelooflijk sterk, verdraagt tijdelijke (liefdevolle) verwaarlozing en doet het overal waar het licht en warm (niet onder 10 °C) genoeg is. De plant heeft een opvallende luchtzuiverende en ioniserende werking. Schitterend om te hebben en te geven. Nu bij GroenRijk in royale 15 cm-potten. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vogelvoerhanger: Help vogels in de winter

Merels, meesjes, mussen en roodborstjes kunnen je hulp goed gebruiken in de winter. Zoeken naar voedsel kost veel energie en in de koude wintermaanden kan het voor vogels moeilijk zijn om voldoende voedsel te vinden. Gelukkig kunnen we hen een handje helpen door ze bij te voeren. Verder hebben we nog meer tips om in de herfst én in de winter van je vogelrijke tuin te genieten!

Pinda’s

Pinda's moeten een hoog oliegehalte hebben. Hoe m...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

 

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoa...

Lees meer...
Winterheide: Erica darleyensis

Erica darleyensis kan bijna alles aan. Na een strenge winter komt hij weer mals en groen onder de sneeuw vandaan en in een tropische zomer blijft hij fier overeind. De Erica darleyensis van GroenRijk bloeit vrijwel de hele winter tot en met het vroege voorjaar. Qua grondsoort is Erica – in tegenstelling tot zijn familieleden – nauwelijks kieskeurig. Kortom: de robuuste bodembedekker die tegen een stootje kan.

 

Erica: meisje, pla...

Lees meer...
Onze Webshops
Onze Webshops:

BBQ kopen in Tilburg

Tuincentrum Outlet  - GroenRijk Tilburg

Overkappingen in Tilburg

Tuinmeubels kopen Tilburg

OverkappingOutlet